2024. április 26., péntek

A tartomány húzóágazata lehetne

Vissza nem térítendő támogatások a tartomány idegenforgalmának fejlesztésére

– Vajdaságnak azon lehetőségeit kell kihasználnia amelyekről ismert és amelyekben jól teljesít. Csupán így fejleszthetjük a turizmust, ezzel pedig a tartományt – húzta alá Bojan Pajtić tartományi kormányfő tegnap a Tartományi Képviselőházban, amikor a tartományi gazdasági titkárság által biztosított támogatásokról szóló szerződéseket írta alá a sikeres pályázókkal. A szubvenciók a tartományi turizmus fejlesztésére szolgálnak. Pajtić szerint Vajdaságnak nincs tengere és síközpontjai sincsenek, ám a vadászturizmusban, a gyógyfürdőturizmusban és a folyami sétahajózásban is komoly idegenforgalmi lehetősége rejlik.

A tartományi idegenforgalom fejlesztése címén az idén összesen 118 pályázóval ír alá szerződést a gazdasági titkárság, 43,5 millió dinár összértékben.

Bojan Pajtić kifejtette, az idegenforgalom fejlesztésével tulajdonképpen egy egész sor más gazdasági ágnak is alkalma nyílik a felélénkülésre, ugyanakkor a közelmúltban ez az ágazat igen sikeresnek bizonyult. Erről tanúskodnak azok az adatok is, amelyek szerint huszonegy százalékkal sikerült növelni a Vajdaságba látogató külföldi turisták számát, a hazaikét pedig tizennyolccal. Arról is beszélt, hogy a közeljövőben is igyekeznek a lehető legoptimálisabban kiaknázni a lehetőségeket ezen a területen, és nyereségessé tenni az idegenforgalmat. Rátért arra, hogy az idelátogató vendégek számának növekedésével párhuzamosan munkahelyek teremtődnek az önkormányzatokban, a turisztikai szervezetekben, valamint a vállalkozói szférában is.

Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár felszólalásában az ilyen jellegű szerződések megkötését kulcsfontosságúnak tartja a tartomány fejlesztése szempontjából, valamint sikeresnek ítélte meg a vendéglátás terén elért eredményeket is. Közölte, hogy a titkárság az elmúlt időszakban igyekezett minél több és kedvezőbb pályázatot kihirdetni az önkormányzatok és a vállalkozók számára, amelyekkel képesek lesznek nyomot hagyni a tartomány idegenforgalmi kínálatában. Arra törekedtek, hogy az említettekkel minél szorosabb együttműködést valósítsanak meg, képzéseken és egyéb lehetőségeken keresztül próbálták növelni a hazai vendéglátók versenyképességét, valamint igyekeztek felhívni a polgárok figyelmét a turizmus fontosságára, mivel – Vasin szerint – mind a polgárok viselkedése, mind a házak kinézete gyakorlatilag a turisztikai kínálat része, ezért ők is rendkívül fontos szerepet játszanak ezen gazdasági ág fellendítésében.

Beszélt arról is, hogy tavaly komolyabb összegeket fordítottak egyes községek, például Versec, Fehértemplom, Karlóca, Szabadka, Ürög (Irig) idegenforgalmának fejlesztésére, valamint arról is említést tett, hogy a tartomány fontosnak tartja a bánáti községek, Antalfalva (Kovačica) Pancsova, Ópáva (Opovo) és Begaszentgyörgy (Žitište) fejlesztését is, hiszen ugyanúgy turisztikai védjegynek számítanak, mint az említettek.

Borbély Ferenc, Zenta alpolgármestere a sajtóhoz intézett nyilatkozatában rámutatott arra, hogy az idén a turistaszervezetükkel karöltve a rendezvények szervezésére pályáztak. Konkrétan, a Karácsonyi kavalkád elnevezésű rendezvény színvonalát igyekeznek majd emelni a jelenleg nekik ítélt szubvencióval, amely 150 ezer dinárt tesz ki. Abbéli reményét fejezte ki, hogy az effajta együttműködés hagyománnyá válik a tartomány és a város között, hiszen az ilyen jellegű rendezvények segítenek abban, hogy Zenta neve patinásabb legyen.