2024. április 26., péntek

Ösztöndíj zentai egyetemistáknak

A zentai önkormányzat hamarosan kiírja a pályázatot a hallgatói ösztöndíjak kiosztására. Az idén kisebb módosítások történtek a pályázat szabályzatában – nyilatkozta Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatási ügyekkel foglalkozó tagja.

Az ösztöndíj kiosztásánál a leglényegesebb változtatás az, hogy az elkövetkezőkben a pályázók visszatérítési kötelezettség nélkül kérelmezhetik az önkormányzat támogatását, vagyis a kérdéses összeget ezentúl nem kell visszatéríteniük azoknak az egyetemistáknak, akik valamilyen oknál fogva kénytelenek megszakítani tanulmányaikat, vagy elveszítik hallgatói jogosultságukat.

A zentai önkormányzat ösztöndíjára elsősorban azok az elsőéves egyetemisták pályázhatnak, akik valamilyen hiányszakmára jelentkeztek. Rajtuk kívül a tanulmányi támogatást azok a felsőbb évfolyamra járó hallgatók is kérelmezhetik, akik valamelyik hazai állami, tartományi vagy önkormányzati alapítású felsőoktatási intézményben tanulnak.

A pályázónak legalább egy éve zentai lakhellyel kell rendelkeznie, s a feltételek közé tartozik az is, hogy az ösztöndíj kérése előtt nem veszítettek évet, illetve, hogy semmilyen más ösztöndíjban vagy diákhitelben nem részesülnek. Az ösztöndíj kérelmezéséhez szükséges iratokat a zentai városháza társadalmi osztályán, a 31-es irodában kell átadni a pályázat kiírása után. A pályázónak mellékelnie kell egy, a lakóhelyét igazoló bizonylatot és a szülők jövedelemigazolását.
A pályázatokat elbíráló bizottság a rangsorolás alkalmával figyelembe veszi, hogy hiányszakmát tanul-e a kérelmező, ezenkívül a pályázók közös háztartásainak az anyagi helyzetére is odafigyelnek. Az elbírálás alkalmával szempontnak számít az is, hogy a hallgató milyen nyelven folytatja tanulmányait, s amennyiben ez nem az anyanyelvén történik, akkor húsz ponttal többet adnak a kérelmezőnek.

Az önkormányzati támogatásra egészen a mesterfokozat eléréséig jogosultak a pályázók, amennyiben nem szakítják meg a tanulmányaikat.
A támogatottnak ugyanakkor kötelezettségei is vannak az önkormányzattal szemben: a felsőoktatási intézmény oklevelének a megszerzése után az ösztöndíjas az elkövetkező fél évben köteles munkát keresni a község területén, s amennyiben talál munkát, az erről szóló igazolást fel kell mutatnia a városháza illetékes osztályán. Amennyiben nem jut munkahelyhez, azt kell igazolnia, hogy bejelentkezett a munkaközvetítőnél.

Kormányos Katona Gyöngyi arra is felhívta a pályázók figyelmét, hogy amennyiben az ösztöndíj kérelmezésekor elhallgatnak valamilyen információt, illetve téves adatokat tüntetnek föl, akkor az önkormányzat visszakérheti a támogatás összegét. Tavaly egyébként havonta (kilenc hónapon keresztül) 6000 dinárt kaptak az ösztöndíjasok, az idén pedig ez az összeg 6–7000 dinár között várható.
A zentai önkormányzat minden évben 31 személyt tud támogatásban részesíteni.