2024. április 26., péntek

A szerbiaiak kétharmada nem járt Koszovóban

Albánok mellett élni igen, albánnal házasodni nem – derül ki egy felmérésből

A Belgrádi Biztonságpolitikai Központ Belgrád–Pristina–Tirana című felméréséből kiderült, hogy a szerbiai polgárok kétharmada soha nem járt Koszovóban. A megkérdezettek 25 százaléka 1999 előtt járt Koszovóban, egytizedük pedig azt követően. Kiderült, hogy a szerbiai férfiak gyakrabban utaznak Koszovóba, mint a nők. A felmérésben 1200 személy vett részt.

A megkérdezettek 25 százaléka 1999 előtt járt Koszovóban, egytizedük pedig azt követően (a felvétel egy idei tüntetésen készült Kosovska Mitrovicán) (Fotó: Beta)

A megkérdezettek 25 százaléka 1999 előtt járt Koszovóban, egytizedük pedig azt követően (a felvétel egy idei tüntetésen készült Kosovska Mitrovicán) (Fotó: Beta)

– A Szerbiai Szocialista Párt támogatóinak 64 százaléka, a Szerb Haladó Párt szimpatizánsainak 63 százaléka, a Demokrata Párt szavazóinak 59 százaléka, a Szerbia Egyesült Régiói támogatóinak pedig 92 százaléka nem járt még soha Koszovóban. A „legjobb arányt” a Szerbiai Demokrata Párt támogatói produkálták, 92 százalékuk ugyanis már járt Koszovóban. A DP és az SZHP támogatóinak többsége szerbiai rendszámtáblájú gépkocsival is biztonságban érezné magát Koszovóban, az SZDP szimpatizánsai viszont nem közlekednének Koszovóban szerbiai rendszámtáblájú járművel – derül ki a felmérésből.

Az is egyértelművé válik a kimutatásból, hogy a megkérdezettek semmiféle különbséget nem tesznek a Dél-Szerbiában, a Koszovóban és az Albániában élő albánok között. Az albánokkal kapcsolatos előítéletek egységesek és általánosak. A megkérdezettek 78 százalékát nem zavarná, ha közvetlen szomszédságában albánok élnének, 22 százalékuk viszont inkább nem élne albán család mellett. Azoknak a 92 százaléka, akik a közelmúltban érintkeztek albán nemzetiségű egyénnel, nem élnék meg problematikus tényként, ha közvetlen szomszédjukban albán család lakna. Az albán nemzetiségű szomszéddal kapcsolatos kérdés tekintetében szintén megfigyelhető a különböző pártok szimpatizánsai közötti különbség: a Liberális Demokrata Párt támogatói közül senki nem vallotta azt, hogy ez számára kifogásolható lenne, a DP támogatóinak 17 százaléka nem élne albán család mellett, az SZSZP támogatóinak 20 százaléka, az SZHP szimpatizánsainak 25 százaléka, az SZDP támogatóinak pedig 60 százaléka nem lakna szívesen albánok szomszédságában.

Ami egy albán nemzetiségű személlyel kötendő házasságot illeti, az LDP támogatói közül a megkérdezettek 36 százaléka azt válaszolta, hogy számára ez nem jöhet számításba. A megkérdezett DP támogatóinak 44 százaléka nem kötne házasságot albán nemzetiségű egyénnel, az SZSZP szimpatizánsainak esetében ez 53 százalék, az SZHP szavazóinak esetében 63 százalék, SZDP szavazóinak pedig 59 százaléka válaszolta azt, hogy nem házasodna albánnal.