2024. április 26., péntek

Civilek Nyugat-Bácska fejlesztéséért

A Dunatáj – Egyesülés Nyugat-Bácska Fejlesztéséért civil ernyőszervezet évente rendez tanácskozást tagszervezetei számára. Célja, hogy tájékoztatást nyújtson a szervezetek működtetésével kapcsolatos aktualitásokról, pályázati lehetőségekről, segítse a szervezetek közötti partnerségét.

Gombos, Szilágyi, Kupuszina, Doroszló, Bezdán, Csonoplya, Bácsgyulafalva, Nemesmilitics, Őrszállás, Zombor, Apatin egyesületeinek, civil szervezeteinek képviselőit az elmúlt hétvégén tartott összejövetelen Péter István, a Dunatáj elnöke köszöntötte. Elmondta, az idei találkozót az év folyamán kialakított civil központok működéséről, elsősorban a zombori központtal kapcsolatos tudnivalók témájában szervezték.

Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke a Szabadkán, Zentán, Újvidéken, Zomborban, Temerinben és Kisoroszon létesített Civil Központok hálózati rendszerét ismertette. A zombori iroda a városháza emeletén található, Jovanča Szilvia tölti be az irodavezetői munkakört. Hozzá lehet fordulni kérdésekkel, pályázási és projektumötletekkel. Az irodavezetők napi kapcsolatban állnak egymással, az interneten keresztül és a Civil Portál, www.civilportal.rs címen gyűjtenek fel minden hasznos adatot a civil szervezetekkel kapcsolatban. Ennek működését Stausz Edina, a szabadkai központ vezetője ismertette. Elhangzott, érdemes regisztrálni a portálon, feliratkozni a hírlevélre és figyelni a pályázatokkal, képzésekkel, konferenciákkal kapcsolatos információkat, valamint lehetőség van a szervezetekkel kapcsolatos programok, hírek megosztására is. Felhívták a figyelmet az MNT Vajdasági Magyar Civil Kataszterébe való bejegyeztetés fontosságára, amely azon kívül, hogy nyilvántart, információval is ellát és szakmai, gyakorlati tudnivalókat tartalmazó ingyenes kiadványokkal könnyíti meg a regisztrált szervezetek munkáját.

Harmath Éva könyvelő az egyre bonyolultabbá váló ügyviteli témákban nyújtott tájékoztatást. Az egybegyűltek elsősorban a kincstári számla nyitásának aktuális gyakorlatára voltak kíváncsiak.

Losoncz Dávid jogász az egyesületek, szervezetek gazdasági tevékenységének témájában intette óvatosságra a civileket. Mindkét szakember az irodák rendelkezésére áll, hozzájuk fordulhatnak tanácsért.

Erős Ervin pályázati szakértő nemcsak az európai uniós partnerségi IPA vagy a Nemzeti Együttműködési Alap lehetőségeit ajánlotta, hanem a ritkábban figyelt nagykövetségi pályázatokat is. Mind mondta, ha a szervezet képben van a nemzetközi támogatási trendeket illetően, jó eséllyel pályázhat akár a holland, a finn vagy a norvég követségek kiírásaira, például demokrácia, emberi jogok és reformok és egyéb tematikában is.

Pelt Ilona, a Dunatáj alapszabályának módosítása témájában szólalt fel. Elmondta, a doroszlói székhely áthelyeződik Zomborba. Az önkormányzatok 2014-től 2020-ig terjedő fejlesztési tervében mint elismert ernyőszervezetnek a Dunatájnak az elképzelései is helyet kaphatnak majd. A statútumban tett második változtatás, hogy a Dunatáj elnökségébe minden olyan településről egy tagot jelölhetnek majd, ahol legalább két személy tagja a civil szervezetnek.

Zsoldos Ferenc zárásképp elmondta, a nyugat-bácskai szórványnak belülről kell építkeznie, az emberi, a civil erőforrások fejlesztésével a régió gazdasági fejlődése is elérhető.