2024. április 25., csütörtök

Vučić csütörtökön utazik Koszovóba

Krstimir Pantić: Ha nem lesz státusz-semleges választási

Krstimir Pantić: Ha nem lesz státusz-semleges választási dokumentáció, akkor a választások bojkottálására szólítunk fel

Vasárnap tartják Koszovóban a helyhatósági választásokat, Belgrád és Pristina között azonban továbbra is rendezetlenek a viszonyok ebben a témában. Aleksandar Vulin, a szerb kormány Koszovó-ügyi tárca nélküli minisztere az elmúlt hétvégén a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva ismét abbéli véleményének adott hangot, hogy a pristinai hatalom megfélemlítéssel igyekszik távol tartani a koszovói szerbeket a szavazóurnáktól. Pristina erőszakra hajlamos magatartásról tesz tanúbizonyságot, ezt egyebek mellett az ellene indított vizsgálati eljárás is alátámasztja, érvelt Vulin, mondván: ez a magatartás elfogadhatatlan Belgrád számára.

Az is bizonyítja Pristina erőszakos viselkedését, hogy Srećko Spasićot, Klokot község polgármesterjelöltjét, akit ismeretlen tettesek összevertek, eddig két alkalommal is előállította a rendőrség, mondta Vulin, és kifejtette: mindenre bűncselekményként tekintenek, ami nem áll összhangban Pristina politikájával.

Azzal kapcsolatban, hogy Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes bejelentésével összhangban valóban ellátogatnak-e még a helyhatósági választásokig Koszovóba, Vulin megjegyezte: Vučić eddig még mindig állta a szavát, ugyanakkor az utolsó szó a nemzetközi közösségé lesz. Belgrád nem tárgyal egyedül Pristinával, az Európai Unió közvetít a felek között, nyomatékosította Vulin.

A Kosovska Mitrovica-i Kerületi Bíróság szombaton letartóztatási parancsot adott ki Vulin ellen. A bíróság közleményének értelmében a letartóztatási parancsot az összes koszovói rendőrállomásra eljuttatták, az észak-koszovói központi rendőr-igazgatóságon tegnap viszont azt mondták, hozzájuk ez mindidáig nem érkezett meg.

Ezt megelőzően a Kosovska Mitrovica déli részén működő ügyészség vizsgálati eljárást indított Vulin ellen. A vizsgálat során azt kívánják kideríteni, hogy Vulin a közelmúltban valóban alternatív utakon utazott-e be Koszovó területére. Bajram Rexhepi, Koszovó belügyminisztere tegnap kifejtette: Vulin tudja, mi vár rá, ha beutazik Koszovó területére. Ami Vučić látogatását illeti, senki nem tiltotta meg, hogy Koszovóba utazzon a szerb kormányfőhelyettes, tette hozzá Rexhepi.

Vulin ehhez kapcsolódóan megismételte pénteki kijelentését, hogy eddig már két alkalommal tartóztatták le Koszovóban, az újabb letartóztatás kilátásba helyezése nem rémíszti meg.

A szerb kormány Koszovó-ügyi irodája szintén elítéli Pristina magatartását és a Vulin elleni letartóztatási parancs kiadatását. Ez egyértelmű nyomásgyakorlás, hogy a szerbek ne menjenek el november 3-án szavazni, áll az iroda közleményében.

Vučić pénteken közölte, tiltás ide vagy oda, a helyhatósági választásokig Vulinnal közösen fog ellátogatni Koszovóba. A B92 számára tegnap megerősítették, hogy a látogatásra csütörtökön, három nappal a választások előtt kerül sor. A tervek szerint Vučić és Vulin több koszovói szerb településre is ellátogat majd és felszólítják a polgárokat, hogy minél nagyobb arányban vegyenek részt a választásokon.

A Večernje Novosti belgrádi napilap értesülései szerint a szerb államvezetés Brüsszel segítségével kívánja kieszközölni, hogy Pristina tegye lehetővé a szerbiai politikusok beutazását Koszovóba.

Krstimir Pantić, a Szerb lista Kosovska Mitrovica-i listavezetője nem kételkedik benne, hogy Vučić valóban ellátogat Koszovóba. Pantić tegnap a B92-nek nyilatkozva a választásokkal kapcsolatos egyéb problémákra is rámutatott: a koszovói Központi Választási Bizottság olyan űrlapokat küld a helyi választási bizottságokba, amelyeken az áll, hogy Koszovó Köztársaság. Ha jövő vasárnapig nem készítenek státusz-semleges választási dokumentációt, akkor a koszovói szerbek képviselői a választások bojkottálására fogják felszólítani a polgárokat, jelentette be Pantić.