2024. április 26., péntek

Indulatok, tiltakozások, veszekedések

Újabb ülést tartott a városi képviselő-testület

Nem tartották meg a péntekre összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülést, amelyet a Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga indítványára hívtak össze, mert a képviselők többsége nem szavazta meg a napirendi pontot. Az ellenzék tiltakozásul elhagyta a képviselő-testület termét. A rendkívüli ülés tehát elmaradt, de a soros ülést, amelyen 29 napirendi pont szerepelt, megtartották.

Az ellenzék miután tiltakozásul kivonult a teremből, a szomszéd teremben sajtótájékoztatót tartottak, amelyen a közvállalatok áldatlan helyzetéről volt szó.

Božidar Protić, a DP újvidéki bizottságának elnöke elmondta, hogy a városi hatalom nem volt hajlandó tárgyalni a közvállalatok katasztrofális helyzetéről, pedig az ellenzék csak munkacsoportot szeretett volna létrehozni, amelyben a pozíció és az ellenzék képviselői közösen próbáltak volna megoldást találni a felgyülemlett problémákra. A munkacsoport 30 napon belül megoldást ajánlott volna a képviselő-testületnek a Stan és a Városi Kertészet közvállalatok pénzügyi helyzetének javítására. Protić szerint a polgárok már nem képesek fizetni a számláikat, a közvállalatok nem a polgárok érdekeit képviselik, hanem csak a saját zsebük érdekében dolgoznak. A demokrata káder hozzátette, a Városi Kertészet adóssága 2013-ban 172 millió dinárt tett ki, az új városi hatalom azonban az első nyolc hónap alatt további 178 millió adósságot halmozott fel. A közvállalatban a bevételek a tavalyihoz képest a felére csökkentek, és ha nem történnek gyökeres változások, a Városi Kertészet jövőre csődbe jut.

Zlata Peričin, a VSZL képviselője elmondta, a rendkívüli üléssel nem a közvállalat vezetőségének felelősségre vonásával foglalkoztak volna, hanem megoldást szerettek volna találni a közvállalatok áldatlan helyzetére.

Tijana Milošević, a VSZL kádere kifejtette, a Stan közvállalatban nagyon rossz a helyzet, az előző városi hatalom a közvállalat összes tartozását kiegyenlítette, és csak a kamatok kifizetésére kellett volna megoldást találni. A fizetések késnek, mialatt az igazgató 3,5 millió dináros reprezentációs költségeket irányoz elő a közvállalat számára, holott az önkormányzat csak 2,5 millió dinárt látott elő. A Stan ezek mellett 1 120 000 dinárt látott elő reklámokra.

– A Városi Kertészet bizonyos időközönként 60 munkást küld kényszerszabadságra, miközben 20 millió dinárral többet költöttek fizetésekre, az előre meghatározott összeg helyett. Abban az esetben, ha a közvállalatokat likvidálják, az újvidéki polgároknak ezért 8 millió eurót kell majd fizetniük – hangzott el az ellenzék által szervezett sajtótájékoztatón.

A pénteki rendes képviselő-testületi ülésen többek között döntöttek a peremvárosi települések területrendezési terveinek kidolgozásáról, a városi közvállalatok munkatervének megváltoztatásáról, a városi ingatlanadó zónákra való felosztásáról és egyes általános és középiskolák kádercseréiről.

Az Apolo városi televízióról szóló vitában a DP képviselői felvetették, csak a városi hatalom képviselőivel és azoknak a véleményével foglalkoznak, az ellenzéki véleményekről egy szó sem esik.

Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt képviselője elmondta, a kéményseprő-szolgálat bevezetése elfogadhatatlan Újvidéken, mert a városban a lakosságnak csupán a négyötöde használja a kéményt, így teljesen értelmetlen mindenkire kivetni az újabb illetéket.

A képviselő-testület ülésen elfogadták a Stan közvállalat „megmentésére” tervezett csomagot, amely előirányozza, hogy csődeljárást indítanak annak érdekében, hogy ne következzen be a Stan likvidálása. A terv alapján a következő hónapokban 120 munkástól válik meg a közvállalat, 50 millió dinárt irányoztak elő a végkielégítések kifizetésére.

A képviselő-testületi ülés során számtalan sértegetés, indulatos felszólalás hangzott el, a tanácsnokok nagyjából arról vitáztak, ki tette jobban tönkre a Stan közvállalatot az elmúlt húsz évben.