2024. április 26., péntek

Bábjáték, bábkészítés, tapasztalatcsere

Megkezdődött az óvónők őszi továbbképzése

A hét végén egy kecskeméti szakmai kirándulással elkezdődik az óvónőknek a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete által szervezett őszi továbbképzése.

– Szeptember közepén fogadtuk el a tanévre vonatkozó tervünket, és ennek értelmében Kecskemétre látogatunk, mert szeretnénk más környezetekben is tapasztalatot szerezni a fejlesztőpedagógiai módszerek alkalmazásáról. Mi ezzel már korábban foglalkoztunk, de szeretnénk látni más tapasztalatokat is. Egy egész napos óvodai foglalkozásban veszünk részt a kecskeméti árpádvárosi óvodában. Az őszi továbbképzés egyik vezérfonala a bábjáték, bábkészítés, és vendéglátóinknak köszönhetően megtekinthetjük a Ciróka Bábszínház Békakirályfi című előadását, utána pedig az igazgatónő megmutatja a színház bábkészletét. Ez azért lesz fontos, mert ötleteket akarunk gyűjteni saját feldolgozásainkhoz. Ezenkívül ellátogatunk a Bozsó Múzeumba, ahol a vizuális nevelés legújabb módszereivel ismerkedünk meg. Szombaton a Szórakaténusz Játékmúzeumban kézműves-foglalkozáson veszünk részt, ahol a nemezből történő ékszerkészítéssel ismerkedünk meg. Három napra igen gazdag program lesz ez a mintegy harminc óvónő számára – mondta dr. Szőke Anna, a VMÓE elnöke.

A továbbképzés a következő hét végén is folytatódik.

– November 2-án a nagybecskereki Toša Jovanović Gyermekszínház vendégei leszünk. A rút kiskacsa című darabot tekintjük meg, majd itt is betekintést nyerhetünk a bábok világába. Bár az óvónők többsége katolikus, és tudjuk, hogy ez ünnepnap, de szomszédainknál ez nem ünnep, és ők csak most tudtak számunkra szabad időpontot adni. A bábjátékkal és a bábkészítéssel kapcsolatos tapasztalatokat a tél folyamán fogjuk felhasználni. Az ősszel tervezünk még néhány szakelőadást is, amelyet minden környezetbe elviszünk. Öt olyan óvónőnk van, akik egyetemet végeztek, és tanulmányaik során vagy diplomamunkájukban olyan témákat dolgoztak fel, amelyek érdekesek és hasznosíthatók mindannyiunk számára. Az első ilyen előadást Talpai Zsana tartja: Kerámiázás az óvodában  és Relaxációs képzőművészeti játékok különféle technikákkal címmel. A szerző kiváló tehetség az esztétikai nevelés terén – mondta dr. Szőke Anna.