2024. április 26., péntek

A legeladósodottabb állam a világon

Az adósságplafon megemelése után mindössze két nappal az Egyesült Államok adóssága újabb lélektani határt lépett át: első ízben meghaladta a 17 ezer milliárd dolláros szintet. Az adóssághatár múlt heti megnövelését követően a hét végén, pénteken az állam tartozása 17 075 milliárd dollárra ugrott. A gyors növekedés oka a világ vezető országának néhány hétig tartó részleges fizetésképtelensége volt, ami politikai okokból, az ultrakonzervatív republikánus képviselők, az úgynevezett Tea Party mozgalom tagjainak az ellenkezése miatt következett be. Egyedül csütörtökön 328 milliárd dollárral nőtt emiatt az amerikai adósság. (Csak ez az egynapi tartozásnövekedés tizennégyszerese a teljes szerbiai államadósságnak.) Jacob Lew amerikai pénzügyminiszter ezt azzal magyarázta, hogy sürgősen vissza kellett fizetni a különböző nyugdíjalapoktól kért hiteleket, amelyeket a szövetségi kormány blokádja miatt voltak kénytelenek fölvenni.

Ezzel is új csúcsot döntöttek, legutóbb két évvel ezelőtt történt ehhez hasonlítható szédületes ugrás, de akkor egy nap alatt „csak” 238 milliárd dollárral nőtt az államadósság.

A múlt heti, az amerikai kormány és a törvényhozás között utolsó pillanatban született megállapodás szerint jövő február 7-éig felfüggesztik a szövetségi adósságkorlátot. Az adósságplafont ekkor elvileg emelni kellene, de az ilyen helyzetben rendkívüli felhatalmazással bíró pénzügyminisztérium ez után a dátum után is még egy ideig törlesztheti a kötelezettségeket. Az elemzők szerint ez azt jelenti, hogy legközelebb ténylegesen valamikor 2014 közepén kerülhet ismét bajba az amerikai szövetségi kormány az adósságfinanszírozással, attól az esztendőtől pedig már nincsenek messze az őszi időközi kongresszusi választások.