2024. április 26., péntek

Ljaljić: Szerbiának nincs nagy mozgástere

Rasim Ljaljić kereskedelmi miniszter a B92 televíziónak nyilatkozva megismételte szerdai kijelentését, hogy még nem született végleges megállapodás a horvátországi cigarettabehozatal ügyében. Az egyezményt a parlamentnek kell ratifikálnia, és már nem sok esély van arra, hogy bármin is változtassanak.

Ez azt jelentené, a miniszter részéről egyelőre még meg nem erősített információk szerint, hogy a Horvátországból Szerbiába szállított dohányárut továbbra is 15 százalék vám terhelné, nem pedig az unió többi országára érvényes 56,7 százalék. Nyugati szomszédunktól eddig évente mintegy 1625 tonna dohányárut importáltunk.

– Az adott helyzetben megpróbáltuk elérni a lehető legtöbbet, továbbra sem hagyunk fel a próbálkozással, de nincsenek nagy esélyeink – szögezte le Ljaljić.

Horvátországgal 2000-ben egyezett meg Szerbia a dohányárura kivetett vámok mértékéről: eszerint a behozott horvát cigarettát 15, a kiszállított szerb cigarettát pedig 38 százalékos vám terheli.

A cukorkivitel növelésével kapcsolatban a miniszter megjegyezte, hogy ezzel már régóta küzd Szerbia. Az Európai Bizottság megígérte, hogy a jövőben tárgyalni fognak erről a lehetőségről is, ám ez a cigarettára vonatkozó vámtól független kérdés.