2024. március 29., péntek

Csökkenteni Vajdaság energiabehozatali függőségét

Az export miatt fontos, hogy a pelletet energiahordozóként tartsák számon

Nataša Pavićević Bajić tartományi energetikai és ásványinyersanyag-ügyi titkár tegnap találkozott a vajdasági pellet- és brikettgyártókkal. A megbeszélés fő témája volt a biomasszát hasznosító energiahordozók előállítási folyamatának uniós szabványokkal történő összehangolása és a zavartalan exportja az EU tagállamaiba.

– A mezőgazdasági minisztérium állategészség-ügyi igazgatóságával együttműködve igyekszünk összehangolni a pellettermelést az európai uniós szabványokkal, hogy a hazai termelők szabadon szállíthassanak ki az EU országaiba. Mindenekelőtt a szerbiai piacot kell átszervezni, de oda kell figyelni a biomassza megfelelő összegyűjtésére és tárolására. Nagyon fontos egyeztetni az uniós vámhatóságokkal, hogy a pelletet ne takarmányként, hanem energiahordozóként tartsák számon, és ennek megfelelő vámilletéket rójanak ki rá. A zavartalan export érdekében elhívunk egy európai bizottságot, amely végigkíséri a pellet előállításának folyamatát és megállapítja, hogy az egész folyamat megfelel az európai szabványoknak – nyilatkozta a tartományi energetikai és ásványinyersanyag-ügyi titkár.

– A Bionergetikai Világszövetség (WBA) és a tartományi titkárság hamarosan külön szerződést köt, amely elősegíti Vajdaság energiabehozatali függőségének csökkentését és megnöveli az energiapiac konkurenciaképességét. Rövid távon a kitűzött céljaink között szerepel, hogy a pellettermelőknek segítsünk a megfelelő tárolási feltételek megteremtésében. Középtávú célunk, hogy jelentősen csökkentsük az energia behozatali függőséget, hosszú távon pedig az, hogy teljesen megszüntessük a függőséget – beszélt a tervekről Nataša Pavićević Bajić.

Ilija Uzurov szabadkai pelletexportőr a magyarországi vámhatóságokkal meggyűlt problémáit ismertette a jelenlevőkkel. Uzurov Lengyelországba szállítja ki a pelletet, és Magyarország csupán tranzitország az áruja számára. Az a probléma, hogy a magyar hatóságok takarmányként kezelik a szabadkai kereskedő termékét, és ennek megfelelően magasabb vámilletékkel sújtják.

Az Újvidéki Vásáron október 29-e és 31-e között megrendezik az Energetikai Napok elnevezésű rendezvényt, amelyen sor kerül a biomassza piacáról szóló következő találkozóra.