2024. április 26., péntek

A nőknél értelmetlenné vált Eb-t rendezni

Kínaiak házibajnokságává változott a kontinensbajnokság – Nem sikerült dobogóra állnia a Pető/Jevtović párosnak

Azzal, hogy az Európai Asztalitenisz-szövetség (ETTU) nem alkalmazza a nemzetközi sportági szövetség (ITTF) szabályát – amely előírja, egy országváltás után hány évnek kell elmúlnia, hogy a játékos asztalhoz állhasson új hazája színeiben –, sikerült elérnie azt, hogy Európában a női asztaliteniszben nincs értelme kontinensbajnokságot rendezni.

A Bécs melletti Schwechatban vasárnap véget ért csapat-, egyéni és páros Európa-bajnokság elején új ETTU-elnököt választottak, aki az Ausztráliában született Ronald Kramer lett (1960 óta él Amszterdamban), az elnökséget pedig a következő személyek alkotják: Ivo Goran Munivrana (Horvátország), Dorte Darfelt (Dánia), Sonja Grefberg (Finnország), Roman Markov (Oroszország), Nikolas Endal (Csehország), Ozan Çakir (Törökország), Heike Ahlert (Németország). Talán furcsának tűnhet, hogy az Eb végén nem a győztesek nevével kezdődik a cikk, de nem véletlen cserélődött fel a sorrend, ugyanis a schwechati történések és eredmények bebizonyították, az új vezetőség előtt óriási feladat és munka áll: valamilyen módon ismét értelmet és létjogosultságot kell találniuk a jövőbeli Európa-bajnokságokon a női csapat-, egyéni és páros küzdelmek megrendezésének.

Dimitrij Ovtcharov egyéniben és csapatban is a dobogó legfelső fokára állhatott fel (Fotó:  Beta)

Dimitrij Ovtcharov egyéniben és csapatban is a dobogó legfelső fokára állhatott fel (Fotó: Beta)

Mert ami Ausztriában történt, az nem nevezhető európai női asztalitenisznek. A csapatverseny során az Ausztria–Németország mérkőzésen, ha a német-kínai Wu Jiaduo jobb formában van, akkor egy német játékos állt volna asztalhoz: a német Amelie Solja, aki az osztrák válogatottat erősíti. És ez még mind semmi ahhoz képest, hogy a női egyéni negyeddöntőjében hét kínai versenyző – Shen Yanfei (spanyol), Fen Li (svéd), Yu Fu (portugál), Li Jiao (holland), Shan Xiaona (német), Hu Melek (török), Ying Han (német) – szerepelt, és egy európai, a kétszeres Eb-győztes, fehérorosz Viktorija Pavlovics. Az egészben az a szomorú, hogy minden másképp lenne, ha az ETTU alkalmazta volna az ITTF 2008-as határozatát, amelynek kidolgozásában Faragó Judit döntő szerepet játszott. A szabály kimondja, hogy „a felnőtt- és az ifjúsági világbajnokságokon, a férfi-, a női és a csapatvilágkupákon egy versenyző egyáltalán nem képviselheti új hazája színeit, amennyiben elmúlt 21 éves, tehát az állampolgárság váltása nem ad lehetőséget arra, hogy valaki új szövetsége színeiben világversenyen indulhasson. Kivételt képeznek a fiatal versenyzők (15 év alatt, 15–18 év között, 18–21 év között), akiknek életkortól függően 3, 5, illetve 7 évet kell várniuk arra, hogy új hazájukat képviselhessék. Azok a játékosok, akik a korábban érvényben lévő szabályok szerint szereztek játékjogosultságot, természetesen megtarthatják játékjogukat, de csak azok, akik már szerepeltek új hazájuk színeiben világversenyen.” Ha az ETTU ezt a szabályt alkalmazná, csak a hollandok honosított kínaija, Li Jiao szerepelhetett volna a schwechati Eb-n! Van-e visszaút, lehet-e ezt a helyzetet rendezni, visszacsinálni? Nagyon nehéz, főleg azok után, hogy a kínaiaknak egyszer már megengedték, hogy európai ország színeiben induljanak. Az új vezetőség nincs irigylésre méltó helyzetben, de vállalták a kihívást, így kibúvót már nem találhatnak. Az is biztos, hogy az ITTF is nyomást gyakorol majd az ETTU-ra ezen a téren, annál is inkább, mert pár éve az asztalitenisz olimpiai programból való kikerülése is téma volt, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem nézte jó szemmel, hogy az ötkarikás játékokon szinte minden érem a kínaiaké…

Női párosban is történelmet írtak a németek

A Pető Zsolt és Marko Jevtović párosnak nem sikerült dobogóra állnia, miután a negyeddöntőben 4:1-re veszített a horvát és a lengyel válogatott honosított kínai játékosai, Tan Ruiwu és Yi Wang Zeng alkotta kettős ellen. Petőék remekül kezdtek, 11:5-re megnyerték az első játszmát, a másodikban pedig 6:5-re vezettek, amikor „elvágták a filmet”, s sorozatban hat pontot veszítettek, majd a következő tíz percben még három játszmát. A szerbiai páros másodszor volt karnyújtásnyira az éremtől, hiszen 2009-ben a lengyelek párosa, Blaszczyk/Wang állította meg őket a negyeddöntőben.

Férfi egyéniben német siker született: a címvédő Timo Boll visszalépését honfitársa, az első kiemelt Dimitrij Ovcharov használta ki, aki a döntőben a második kiemeltet, Vladimir Szamszonovot játszmaveszteség nélkül győzte le, aki az elődöntőben az Eb meglepetésemberét, a görög Gioniszt búcsúztatta. Párosban a Pető/Jevtović kettőst búcsúztató Tan Ruiwu/Yi Wang Zeng duóé lett az aranyérem, miután a döntőben 4:1-re nyertek a címvédő Gárdos/Habesohn ellen.

A németek, azok után, hogy újraírták a történelemkönyv egyik fejezetét, hiszen Magyarország után ők lettek a második nemzet, amely a férfi- és a női csapatversenyt is megnyerte, női párosban is új fejezetet nyitottak, ugyanis sosem fordult még elő, hogy ugyanazon ország párosai játsszák a döntőt. Schwechatban ez a sorozat is megszakadt, s végül a Petrissa Solja/Sabine Winter kettősé lett az arany-, a Zhenqi Barthel/Shan Xiaona duóé pedig az ezüstérem. Női egyéniben a kínaiak házibajnokságát a svéd színekben játszó Fen Li nyerte, aki a döntőben a németek versenyzőjét, Shan Xiaonát győzte le.

Eredmények

Férfiak, egyéni, negyeddöntő: Ovtcharov (német)–Robinot (francia) 4:2, Steger (német)–Filus (német) 4:1, Apolonia (portugál)–Gionisz (görög) 2:4, Szamszonov (fehérorosz)–Fegerl (osztrák) 4:1. Elődöntő: Ovtcharov–Steger 4:2, Szamszonov–Gionisz 4:2. Döntő: Ovtcharov–Szamszonov 4:0 (4, 7, 10, 8).

Páros, negyeddöntő: Pető/Jevtović–Tan/Wang (horvát/lengyel) 1:4 (5, –6, –2, –6, –5), Gárdos/Habesohn (ausztriai)–Freitas/Gaćina (portugál/horvát) 4:1, He Zhi/Machado (spanyol)–Livencov/Pajkov (orosz) 4:3, Apolonia/Monteiro (portugál)–Li/Vang (török) 4:1. Elődöntő: Gárdos/Habesohn–He Zhi/Machado 4:2, Tan/Wang–Apolonia/Monteiro 4:2. Döntő: Tan/Wang–Gárdos/Habesohn 4:1.

Nők, egyéni, 2. forduló (16 közé jutásért): Shen Yanfei (spanyol)–Pergel (magyar) 4:2, Lovas (magyar)–Shan Xiaona (német) 1:4. Negyeddöntő: Shen Yanfei–Fen Li (svéd) 0:4, Yu Fu (portugál)–Li Jiao (holland) 4:1, Shan Xiaona–Hu Melek (török) 4:2, Ying Han (német)–Vi. Pavlovics 4:3. Elődöntő: Fen Li–Yu Fu 4:2, Shan Xiaona–Ying Han 4:1. Döntő: Fen Li–Shan Xiaona 4:2 (–9, 4, 5, –10, 9, 6).

Páros, negyeddöntő: Shen/Ramirez (spanyol)–De Nutte/Ni Xia Lian (luxemburgi) 4:2, Bilenko/Vi. Pavlovics (ukrán/fehérorosz)–Barthel/Shan (német) 1:4, Szőcs/Hirici (romániai)–Solja/Winter (német) 2:4, Penkakova/Vačenovska (cseh)–Dvorak/Ekholm (spanyol/svéd) 2:4. Elődöntő: Shen/Ramirez–Barthel/Shan 3:4, Solja/Winter–Dvorak/Ekholm 4:3. Döntő: Barthel/Shan–Solja/Winter 2:4.

Éremtáblázat

Ország

Arany

Ezüst

Bronz

Németország

5

3

1

Svédország

1

0

1

Horvátország

1

0

0

Lengyelország

1

0

0

Ausztria

0

2

0

Görögország

0

1

1

Fehéroroszo.

0

1

1

Románia

0

1

0

Spanyolország

0

0

5

Oroszország

0

0

2

Portugália

0

0

2

Csehország

0

0

1

Nyitókép: Dimitrij Ovtcharov egyéniben és csapatban is a dobogó legfelső fokára állhatott fel (Fotó: Beta)