2024. április 26., péntek

Óvodások savanyítanak

Zentán nagy hangsúlyt kap a gyermekek egészséges életmódra és környezettudatosságra való nevelése

Friss zöldségek illata és szorgos kezek munkájának hangja töltötte be az elmúlt héten a zentai Hófehérke Óvoda Százszorszép épületét, az óvodás gyermekek ugyanis az idén is saját kezűleg készítették el a télire való savanyúságot, amely tevékenység többéves hagyományokra tekint vissza az intézményben. Az óvónők elmondása szerint az ilyen típusú programok rendkívül jelentősek a gyermekek egészséges életmódra és környezettudatosságra való nevelésében.
Az intézmény illetékesei legelőször mindig a szülőket értesítik a programról, azután a gyermekek összehordják a szükséges zöldségeket, majd játékos formában elvégezik azok szétválogatását, csoportosítását, valamint megállapítják azt is, melyik zöldségféléből mennyi áll rendelkezésükre. A következő napon a kisebbek a zöldségek mosásával, a nagyobbak pedig a tisztításukkal és az aprításukkal foglalatoskodnak, majd miután elkészülnek, összekeverik és lesózzák az feldarabolt zöldségeket, amiket a következő napon befőttes üvegekbe töltenek, hogy aztán a tél folyamán közösen fogyaszthassák el a saját kezűleg készített finom savanyúságot.
– Minden év őszén megszervezzük ezt a programot, amelynek során a gyermekek egyrészt játékos formában ismerkednek meg a zöldségekkel, másrészt utána a tanév folyamán el is fogyasztják a közösen elkészített csalamádét. A szülőktől gyakran halljuk, hogy otthon nem hajlandóak elfogyasztani a zöldségféléket, sem nyersen, sem savanyúság formájában, ám miután itt, az óvodában saját kezűleg készítik el a savanyúságot, természetesen sokkal szívesebben fogyasztják is, aminek köszönhetően azután otthon is kedvet kapnak a zöldségfogyasztáshoz – magyarázta Szorcsik Lívia, a Hófehérke

Óvoda Százszorszép épületének óvónője, aki elmondta, az óvodában igen nagy figyelmet szentelnek a környezettudatosságra való nevelésnek, hiszen egyéb programok mellett nagy hagyománya van a szelektív hulladékgyűjtésnek is, amibe a szülők is szívesen bekapcsolódnak, ugyanakkor az óvodában komposztáló is található, aminek köszönhetően a gyerekek már egészen kicsi korukban megszokhatják, hogy a zöldségfélék maradékát és az összegyűjtött leveleket oda helyezzék el, és megtanulják, hogy később, amikor a komposzt összeérik, akkor virágföldként is hasznosíthatják.
A gyerekek nagyon szívesen részt vesznek az ilyen típusú programokban, amelyek igen mély nyomokat hagynak bennük. Ennek köszönhetően a későbbiekben is nagyobb valószínűséggel figyelnek majd oda a környezettudatosságra és az egészséges életmódra, mint azon társaik, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy részt vegyenek ilyen programokban. Bálizs Jutka, a Hófehérke Óvoda pedagógusa szerint ugyanakkor az ilyen típusú programok a gyermekek készségeinek fejlesztése terén is igen jelentős szerepet tölthetnek be.
– A természetes úton szerzett tapasztalatok azok, amelyek a leginkább megmaradnak a gyermekekben, hiszen a játszva tanulás olyan természetes folyamat, amely fontos szerepet tölthet be a fejlődésükben. Olyan tapasztalatokat szerezhetnek például a környezetükről és a különféle természeti jelenségekről, amelyek maradandóak lesznek számukra, hiszen ezeket a tapasztalatokat több érzékszervük együttes alkalmazásával szerezték – magyarázta Bálizs Jutka. – Számos olyan tevékenység zajlott, amelyek beépülhetnek a gyermekek ismeretrendszerébe, mint például a matematikai szétválogatás, a becslés, az összehasonlítás, a különbségek megállapítása, a csoportosítás, az osztályzás és egyéb olyan dolgok, amelyek fontos szerepet töltenek be a gyermek értelmi és percepciós fejlődése szempontjából is. Mivel ezeket a tapasztalatokat egy ilyen idős gyermek még passzív módon nem tudja megszerezni, ezért arra törekszünk, hogy a tevékenységekben minél aktívabban vegyenek részt.
Kopasz Ildikó, a Hófehérke Óvoda igazgatónője kifejtette: ezekkel a programokkal nem kizárólag magukat a gyermekeket célozzák meg, hanem a gyermekeken keresztül a családokat is szeretnék megszólítani annak érdekében, hogy minél inkább tudatosuljon az emberekben a környezetre való fokozottabb odafigyelés fontossága.
– A gyermekek nagyon nyitottak ezek iránt a programok iránt, hiszen jobbára játékként fogják fel őket, mi, felnőttek fásultabbak vagyunk, kevésbé figyelünk oda ezekre a dolgokra, pedig ha mindannyian csak egy-egy papírdarabbal vagy zacskóval kevesebbet dobnánk el, akkor máris tehetnénk valamit a környezetünk megóvásáért. Azt tapasztaljuk, hogy a gyermekek gyakran a felnőttekre is rászólnak, hogy ne dobják el a szemetet, és a pillepalackgyűjtő akciónk kapcsán szintén azt tapasztaljuk, hogy sok esetben a gyerekek szólnak rá a szüleikre, hogy ne dobják ki a palackokat, hanem inkább hozzák el az óvodába. Abban bízunk, hogy mindaz, amit itt, az óvodában megtanulnak, a későbbiek során is meghatározó lesz számukra – magyarázta Kopasz Ildikó.
Az óvoda épületeiben az egész év folyamán igen sokrétű környezetvédelmi programot valósítanak meg. Nagy figyelmet szentelnek például a már említett pillepalack-gyűjtésnek, ugyanakkor mindig tudatják a gyermekekkel azt is, hogy mire fordítják a befolyó minimális összeget, éppen ezért mindig örömmel nyugtázzák, ha számukra fontos dolgot éppen az ő gyűjtésük, azaz az ő munkájuk eredményeként vásárolhatnak meg. Az igazgató elmondta: ezenkívül minden egyes, környezetvédelemmel kapcsolatos világnapot is megünnepelnek, de odafigyelnek a madarak etetésére és az állatok védelmére is annak érdekében, hogy lépésről lépésre járuljanak hozzá a környezettudatos gondolkodás kialakításához.