2024. április 26., péntek

Oda a magyar bravúr

Az Európa-bajnokságok történetében eddig csak egy nemzetnek, a magyarnak sikerült az a bravúr, hogy ugyanazon a kontinensviadalon a férfi és a női válogatott is a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Hétfő este óta már Németország is elmondhatja magáról, hogy a férfi és a női válogatottja is egyazon Eb-n aranyérmes lett.

Az ausztriai Schwechatban zajló Európa-bajnokság női döntőjében a németek, akiknek a csapatában két kínai születésű játékos, Han Ying és Shan Xiaona is szerepelt, egy magas színvonalú mérkőzésen 3:1-re nyertek Románia ellen, míg a férfi fináléban a görögök nem tudtak újabb meglepetést okozni, s ugyanilyen arányú vereséget szenvedtek Németország ellen. A németeknek még kétszer kell duplázniuk, hogy utolérjék Magyarországot, a magyar válogatottak ugyanis 1960-ban Zágrábban, 1978-ban Duisburgban és 1982-ben Budapesten is megnyerték a férfi és a női csapatversenyt.

Tegnap elkezdődtek az egyéni és a páros küzdelmek az Eb-n: Szerbia valamennyi párosa győzelemmel mutatkozott be. Pető Zsolt és Marko Jevtović alkotta páros az Efstathiou/Hansen cprusi-luxemburgi kettőst győzte le 3:0-ra, míg a Bojan Milošević/Bojan Crepulja alkotta kettős a belga Indeherbger/Vostes páros ellen nyert 3:1-re. A nőknél Erdélyi Annamária és az olasz Stefanova a 3:0-ra nyert a portugál Fins/Maciel ellen, Fehér Gabriella és Makszuti Anetta az angol Hicks/Tin Tin kettőst győzte le játszmaveszteség nélkül, s nyert a Molnár Mónika/Andrea Todorović duó is, amely a bolgár Angelova/Karova páros ellen győzött 3:1-re.