2024. április 26., péntek

Az erőszakos személyek esetében terápiát alkalmaznak

A szabadkai szociális munkaközpont új programot vezet be a családon belüli erőszak csökkentésére

A szabadkai Szociális Munkaközpont az újvidéki Szociális Munkaközponttal közösen új programot vezetett be, amely a családi erőszak elkövetőit érinti. Az új program várhatóan az év végén vagy a következő év elején kezdődik majd el, hangzott el az intézmény tegnapi sajtótájékoztatóján.

Ez a projektum, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezetének világméretű fejlesztési hálózata támogat, egyidejűleg kezdődik Szabadkán és Újvidéken is, és 2014 decemberéig tart majd, és azokat a személyeket öleli majd fel, akik családon belüli erőszakot követtek el. Egyedül azokat a személyeket nem öleli fel az új program, akik súlyos bűncselekményt, illetve nemi erőszakot követtek el. A tetteseket a bíróság, az ügyészség, a rendőrség vagy éppen a Szociális Munkaközpont javasolhatja erre a terápiára, de az elkövetők maguk is jelentkezhetnek.

Ilyen terápiára eddig Szabadkán nem volt példa, hiszen a szociális munkaközpont eddig a családon belüli áldozatokkal foglalkozott, illetve védelmet biztosított a számukra. Dijana Prćić, a szabadkai Szociális Munkaközpont megbízott igazgatónője azonban rámutatott, Szabadkán egyre több esetben jelentkezik a családon belüli erőszak. Az elmúlt 9 hónapban a szabadkai intézetben 60 esetet jegyeztek fel, ahol nők voltak az áldozatok, illetve 5 esetet, amikor férfit bántalmaztak. Ez is azt bizonyítja, hogy nemcsak az áldozatokkal, hanem az elkövetőkkel is foglalkozni kell. Más városokban, Nišben, Belgrádban, illetve Kragujevacon már alkalmazták ezt a módszert és eredményesnek tűnt, mivel az erőszak elkövetőinek 80 százaléka nem viselkedett erőszakosan a családtagjaival szemben a terápia idején.

Az elképzelések szerint csoportterápiát alkalmaznának az elkövetők esetében. A terápián 4–8 személy lehet majd egy csoportban.