2024. április 26., péntek

Zavaros legalizáció

Velimir Ilić szerint a Dveri pártbizottsági titkárának az apja építészeti felügyelőként kenőpénzeket fogadott el

A Szerbiai Képviselőházban szerdán is a legalizációról szóló törvényjavaslatról vitáztak a képviselők. A jogszabály beterjesztését Velimir Ilić építésügyi miniszter indokolta meg kedden. A javaslat szerint az illegális épületeket a tulajdonosok akár 20 éves részletfizetéssel is bejegyezhetik. A miniszter szerint a területileg illetékes önkormányzatok határozzák meg a bejegyeztetés árát és a kedvezményeket is. A hatalmi koalíció tagjai a törvényjavaslat támogatása mellett foglaltak állást, a parlamenti ellenzék azonban kritikával illette a jogszabályt, mely szerint az új megoldások zavarosak és egymásnak ellentmondóak, amiért azok végrehajthatatlanok lesznek, valamint a jogszabály egyes rendelkezési alkotmányellenesek is. Véleményük szerint a beterjesztett jogszabály nemhogy meggyorsítja, hanem lelassítja az illegális épületek legalizációját.

A Demokrata Párt képviselői rámutattak, hogy a törvényjavaslat egyik rendelkezésében azt írja, hogy a legalizációs kérvény beadása előtt kell befizetni a telekrendezési illetéket, egy másik rendelkezés szerint pedig akkor, miután az önkormányzat pozitív döntést hozott a legalizáció megindításáról. A Liberális Demokrata Párt a szerint a jogszabály befejezetlen, komolytalan és végrehajthatatlan, ezért a beterjesztőnek azonnal vissza kellene vonni. Mlađan Dinkić, a Szerbiai Egyesült Régiók elnöke szerint a jogszabályban zavarosak a határidők, úgy tűnik, hogy a kötelességet és az építészügyben elkövetett hibák felelősségét az önkormányzatokra kívánják hárítani. Szavai szerint az egész építészügyben gondok vannak, amelynek csak egy szelete a legalizáció, így pártja nem támogathatja a törvényjavaslatot. Velimir Ilić ugyanakkor aláhúzta, hogy az állam és az önkormányzatok is felelősek az elmúlt 30 évben elkövetett hibák miatt, ha azonban most nekikezdene az állam a létesítmények lerombolásába, a szerbiai épületek 30 százalékát meg kellene semmisíteni. A DP feltevéseire válaszolva Ilić megjegyezte, hogy az előző hatalom mindhárom legalizációs törvénye megbukott.

– A legtöbb illegális építkezés éppen az előző hatalom alatt történt. Félmillió illegális létesítmény épült fel. Az illegális létesítmények hatvan százaléka a fővárosban van. Ki volt hatalmon az elmúlt években ott? Kinek kellett volna megakadályoznia az illegális építkezéseket? Hány feljelentés történt ilyen ügyben? Hát egy sem – vágott vissza a miniszter.

A képviselői kérdésre, hogy a felbecsült 1,3 millió illegális épület közül hány létesítmény lesz legalizálva, a miniszter kijelentette, hogy az az illetékes önkormányzatoktól függ. Aleksandar Senić, a DP képviselője kérdőre vonta Ilićet, hogy ha már tud arról, hogy melyik parlamenti képviselő apja fogadott el Čačakban kenőpénzt a rombolásra ítélt illegális épületek megmentése érdekében, miért nem hozza nyilvánosságra a személyt.

– Boško Obradovićnak, a Dveri pártbizottsági titkárának apja volt – válaszolt a miniszter.

Szavai szerint a Dveri képviselőjének édesapja Čačakban építésügyi felügyelő, és a lerombolásra ítélt épületek tulajdonosaival helyszínen egyezett meg, az így befolyt pénzt pedig a Dveri kampányára és működtetésére fordították. Mint megjegyezte, erről a čačaki rendőrségnek jegyzőkönyve is van. Boško Obradović elutasította az építésügyi miniszter vádjait.

– Velimir Ilić építésügyi miniszter hamarosan a Dveri főtámogatója lesz, mivel nagy kártérítéseket fizet majd ezekért a szégyenteljes rágalmazásokért – nyilatkozta Obradović.

Véleménye szerint a hatalom azért támadt rá a mozgalmukra, mert rájött, hogy a Dveri az egyetlen jelentős ellenzéki párt, amelytől tartania kell.