2024. április 26., péntek

A polgári kezdeményezés súlya

Egyesületek révén kívánnak politizálni Zomborban

A helyi önkormányzati választásokon a polgárok csoportja jelöltjeként indulókról mindenki tudja, hogy valamelyik párt áll mögöttük. A polgárok egyesületeire pedig zömmel az jellemző, hogy nem avatkoznak közvetlenül a politikába. Zomborban némileg más a helyzet. A legutóbbi választásokkal a városi képviselő-testületbe bejutott a Jobb Zombor Polgárok Egyesülete, és komoly ellenzéki pozíciót tölt be. Most egy másik csoportosulás, a Zombor Szabad Polgárai is keresi helyét a színtéren.

Az egyesület frissen alakult, bejegyzése is még folyamatban van, de a kezdeményező bizottság elnök asszonya, Jasna Miljenović, a közgazdaság-tudomány magisztere máris nyilvánosság elé állt, beszámolt elképzeléseikről, valamint bejelentette, hogy dr. Milan Božina mentőorvos személyében jelöltet állítottak Zombor Város Októberi Díjára.

Elmondta, hogy az egyesület célja egyértelműen Zombor fejlesztése, polgárai életminőségének javítása, aminek érdekében kiállnak a politika porondjára is.

– Társadalmunkban egyre nagyobb teret és súlyt nyer a civil kezdeményezés. Zomborban is ugyanez tapasztalható, hiszen a Jobb Zombor szinte ismeretlen egyesületként átlépte a választási küszöböt, részt vesz a helyhatóság politikájának alakításában. Véleményem szerint az egyesületek sokkal közvetlenebb kapcsolatban állnak a polgárokkal, mint a pártok, jobban ismerik gondjaikat, szükségleteiket, és ezeket közvetlenül képesek artikulálni a döntéshozatal során. Nem titkolt vágyunk, hogy mi is részt kívánunk venni a városi költségvetés alakításában, mert ehhez egyfelől adott a szükségletek reális és közvetlen fölmérése, másfelől a Zombor Szabad Polgárai egyesületben több közgazdász és egyéb szakember is van, akik felelősen gondolkodnak a költségvetés tekintetében – mondta az elnök asszony.

Jasna Miljenović korábban a G17 Plusz párt sorait erősítette, és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat zombori fiókját vezette. Az önkormányzati választás során a SZER színeiben jutott be a vkt-be, ahol ellenzékből politizált. A közelmúltban hátat fordított az ellenzéknek, és függetlenként átült a többség soraiba. Röviddel rá kinevezték a Rokkantsági és Nyugdíjbiztosító zombori fiókjának élére. Ennek kapcsán kérdeztük, egykori párttársai vagy mostani pártszövetségesei követik-e őt az egyesületben.

– A Zombor Szabad Polgárai egyesületben én magánemberként, tehát civilként, közgazdászként és zombori polgárként vagyok jelen. Ami pedig az egyesületen belül történik, az mind civil kezdeményezés – nyilatkozta Jasna Miljenović.