2024. május 5., vasárnap

Gyermekhét a Művelődési Házban

(Mese)játékok szeretettel

Harmadik éve, hogy a topolyai Művelődési Ház egész hetet betöltő, komplex programsorral kedveskedik a legkisebbeknek Gyermekhét alkalmából. Október 7-én, hétfőn 10 és 14 órai kezdettel Az aranytojást tojó tyúkocska című, élőzenével kísért vásári mesés-bábos játékot kísérhetik figyelemmel a gyermekek a szegedi Cserregő Bábtársulás előadásában. A darab esetében ajánlott korosztályként az óvodás korú gyermekeket, valamint az általános iskolák magyar tannyelvű alsós osztályaiba járó diákokat jelölték meg. A rendezvény helyszíne a Művelődési Ház moziterme, amelynek előadásonként 200 gyermek a befogadóképessége.

Aznap, vagyis a nyitónapon, 15 órától, a moziterem előcsarnokában megnyílik a Hetedhét országon is túl... elnevezést viselő tárlat, amely az adai-topolyai Boja Ágnes babakiállításának anyagát vonultatja fel. A kiállítás október 11-éig látogatható a helyszínen 9 és 18 óra között. Október 8-án, kedden 15.30 órától a topolyai Művelődési Ház Mosolycsaló bábszakköre Bajsán vendégszerepel. Benedek Elek A Tűzmadár című meséjének feldolgozását láthatják az érdeklődők az Etnoház nyári színpadán, rossz idő esetén a Faluház nagytermében. Október 9-én, szerdán 10 és 14 órától U cara Trojana kozije uši szerb nyelvű gyermekelőadás zajlik a moziteremben. Október 10-én, csütörtökön 10 órától a Mosolycsaló bábszakkör ezúttal a topolyai moziteremben mutatkozik be a Benedek Elek-mese bábos változatával. Október 11-én, pénteken 10 órától a Művelődési Ház mozitermében az Újvidéki Színház Színes Szilánkok Diákszínpadának előadása lesz műsoron. A Végletek című mozgásszínházi előadása keretében a diákszínpad csapatának idősebb korosztálya mutatkozik be topolyai közönségének.

„Egyedül, valamint közösen is elmondjuk, hogy mi ábrándít ki és zár be bennünket, hogyan nyeli el az egyént a tömeg, és miért vagyunk kénytelenek szélsőségekhez nyúlni” – vallottak a darabról és személyes érzéseikről a Tóth Laura, Csáki Beáta, Léphaft Ágnes rendezte darab előadói: Szennyes Tivadar, Hajdú Sára, Huszka Zita, Huszka Endre, Szilágyi Áron, Ternovácz Adél, Dévai Tibor, Subašić Dunja, Pfau Izabella, Petra Nikolić McConnell-Duff, Fülöp Igor, Ozsvár Róbert, Ristić Anita, Sípos Arnold, Tóth Laura, Léphaft Ágnes, Csáki Beáta. Fény: Biacsi Endre. Zene: Kovács Áron. A Bácskertesen megtartott Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVIII. Találkozóján a fiatalok előadása több díjat is nyert. A darab esetében ajánlott korosztályként az általános iskolák felsőseit és a középiskolás korosztályt jelölték meg, szerb és magyar tannyelvű osztályokból egyaránt.

Október 11-én a topolyai tájházban gyermekfoglalkozásokat tartanak. A rendezvényt rossz idő esetén nem szervezik meg. Aznap 9-től 10 óráig, valamint 14 és 15 óra között a Kincskeresés a hagyományainkban című játék zajlik majd. A helyszínen termésekből kitűzőket is alkothatnak a gyermekek. A rendezvény esetében az általános iskolák magyar tannyelvű 4. és 5. osztályos tanulói képezik az ajánlott korosztályt. Foglalkozásonként 50 fő megjelenésére számítanak.