2024. április 26., péntek

Ismét napirenden a mezőőrszolgálat működése Óbecsén

Az óbecsei önkormányzat a PIK Bečej Mezőgazdasági Kombináttal közösen 2011-ben alapította meg a Link FTO mezőőrszolgálatot. Akkor a bevezetett illeték mértéke nagyfokú elégedetlenséget szült a gazdák körében, ennek eredményeként az illeték mértékét később csökkentette az önkormányzat. Egy polgár azonban a tartományi ombudsmanig vitte a mezőőrszolgálat ügyét, és az állampolgári jogok biztosa most az állítja: az óbecsei képviselő-testületnek nem volt felhatalmazása a mezőőr-szolgálati illeték bevezetésére és az erre vonatkozó határozat hatályon kívül helyezését javasolja, mivel az nincs összhangban sem az önkormányzatok finanszírozásáról szóló törvény rendelkezéseivel, sem az önkormányzatokról, valamint a költségvetési rendszerről szóló törvénnyel.

Anđelko Mišković mezőgazdasággal megbízott tanácstag a Bečejski mozaik helyi lapnak nyilatkozva azt állította: a mezőőrszolgálat sok feljelentést tesz a határban történő lopások miatt, az utóbbi három hónapban például több mint 90 esetben kerültek bíróságra az ügyek. Elmondása szerint azonban ebből a kárvallottaknak semmilyen előnyük nem származik, mert ha az elkövető ki is fizeti a büntetést, annak az összege nem jut el a meglopott gazdákhoz. A mezőőrök akkor is tehetetlenek, ha a kár mértéke nem haladja meg a törvény által előírt minimumot, éppen ezért sok termelő nem akar illetéket fizetni. Mišković ugyan nem tudott pontos adatokkal szolgálni, de becslése szerint a harminc százalékot, azaz az egymillió dinárt sem éri el az illeték megfizettetésének mértéke.

Knézi Péter, a községi képviselő-testület elnöke újságírókkal beszélgetve viszont arról szólt, hogy a megfizettetés meghaladja az ötven százalékot, ami több mint négymillió dináros bevételt jelent a közös kasszába. Elmondása szerint az illeték bevezetésére két lehetősége volt 2011-ben az önkormányzatnak, az alkalmazott megoldás mellett a másik szerint mintegy 3500 gazdával külön-külön kellett volna szerződést kötni. Elismerte: maga a szolgáltatás valóban nem tartozik az önkormányzat hatáskörébe, és pályázat útján kellene szolgáltatót választani, amelynek munkáját vagy a büdzséből fedeznék vagy továbbra is a termelők fizetnék meg. Knézi szerint bár az ombudsmani javaslat nem kötelező erejű, a kkt napirendre fogja tűzni a problémát.

A Link FTO működésére egyébként ebben az évben háromszor több pénzt szántak a község vezetői, mint a korábbi években, ugyanis az idén elvileg 38 millió dinárból gazdálkodhatott volna a cég. A kkt soron következő ülésén azonban módosulni fog a költségvetés is, így nagy valószínűséggel ez a tétel is kevesebb lesz.