2024. április 26., péntek

Vazulizáljunk!

Kishegyesen elkezdődött a gyermekheti programsorozat

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola és a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény két kishegyesi óvodája az idén is egész hetes programmal készült a gyermekhétre. A program első állomásaként Marko Rovčanin polgármester, Mohácsi Zoltán alpolgármester, Sandra Roganović és Linka Miklós, a községi tanács tagjai, valamint Sipos Tibor, a helyi közösség titkára meglátogatták a két kishegyesi óvodát, és ajándékokkal kedveskedtek a gyerekeknek. A községi elöljáróság a hét során a község többi óvodáját is körbe fogja járni.

– Az általános iskolások számára két színházi előadással kezdődött a gyermekhét – számolt be lapunknak Hajvert Ákos, a kishegyesi általános iskola megbízott igazgatója. A felsősök délelőtt a noszai Hinga Művelődési Egyesület színjátszóinak Aliz című előadását nézték meg. Ez a darab nagyon sok zenével és mozgással dolgozik, valamint süketnéma jelbeszéd követi a szöveget – mondta el az igazgató.
A kisebbeknek Vörös Imelda hozta el a 8. napon című előadását, ezt egy rövid beszélgetés követte. Ebben a darabban rengeteg a szimbólum, és erőteljes környezetvédelmi mondanivalója van, tudtuk meg Hajverttól. Ma sportnappal folytatják a hetet az általános iskolások, délelőtt tanár-diák mérkőzések, délután pedig futball- és röplabdabajnokság lesz. Szerdán „fordított” napot tartanak, amikor a szerepek jócskán fel fognak cserélődni.

– Azok a diákok, akiket az osztályfőnök kiválasztottak, elfoglalhatják az iskolaigazgató, a pszichológus, a takarítónénik, a helyi közösség titkárának, sőt még a polgármesternek posztját is – mondta el az igazgató, majd azzal folytatta, hogy csütörtökön Csillag születik című vetélkedőt tartanak, amelyre főként énekes produkciókkal jelentkeztek a diákok. Pénteken egy kisállat-kiállítással fog véget érni a gyermekhét az általános iskolában. Hajvert arról is beszámolt, hogy egész héten folyni fog egy Vazul nevű játék, a felsős diákok és a tanárok bevonásával.

– Hétfőn reggel kezdődött a Vazul című játékunk, amely arról szól, hogy kijelöltem néhány embert a felsősök és tanáraik közül, ők a Vazulok, és kaptak egy csomó cérnát. Ezt titokban rá kell kötni minél több emberre, ily módon „megvazulizálják” őket. Az a lényeg, hogy minél több embert megvazulizáljonak a hét folyamán, viszont a még meg nem vazulizáltak a játék bírójánál feljelenthetik a Vazul-gyanús egyéneket – mesélte az igazgató.

A kishegyesi óvodások gyermekheti programja is nagyon gazdag, mondta el lapunknak Kőműves Gizella, a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója. Tegnap a községi vezetőség látogatásán kívül az ovisok részt vettek az Együtt a legszebb elnevezésű akcióban. Ennek keretében a gyerekek rászoruló társaik számára gyűjtöttek használt ruhákat, az összegyűjtött dolgokat majd a Kishegyesi Nők Fóruma osztja ki, számolt be Kőműves. Ma ovis sportnap lesz a futballpályán, ahol különféle ügyességi vetélkedőkön fognak részt venni a gyerekek, szerdán pedig barátság napja, amikor két csoport vonattal elutazik Verbászra, és meglátogat egy ottani óvodát. A verbászi ovisok jövőre fognak Hegyesre látogatni, tudtuk meg az igazgatótól. Csütörtökön indiánnap lesz, amikor a gyerekek tolldíszben vonulnak ki Dombosra, és különféle indián eszközöket fognak készíteni. Az ovisok gyermekhete egy bábelőadással fog fejeződni, pénteken a hódmezővásárhelyi óvónők fogják bemutatni a Kis kondás című előadást.

A kishegyesi gyermekheti rendezvényeket a Kishegyes község önkormányzata és a kishegyesi helyi közösség támogatják.