2024. április 26., péntek

Közös platformot kell kiépíteni az autonómiatörekvésekkel kapcsolatban

A jövőre megtartandó MNT-s és magyarországi választásokkal kapcsolatos elképzeléseiket, illetve a Magyar Polgári Szövetségnek a vajdasági magyarok önrendelkezési jogainak követelésével kapcsolatos javaslatát vitatták meg pénteken az MPSZ, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Magyar Remény Mozgalom és a Magyar Egységpárt elöljárói, illetve képviselői Zentán. A tanácskozásra meghívták a Vajdasági Magyar Szövetséget is, de a legnagyobb vajdasági magyar párt távol maradt a megbeszélésről.

Az összejövetelt követő sajtótájékoztatón Rácz Szabó László, az MPSZ elnöke a találkozót összegezve elmondta, hogy a jelen lévő vajdasági magyar pártok képviselői megegyeztek abban, hogy a vajdasági magyarok autonómiatörekvései kapcsán egy közös platformot kell kiépíteni, s ezzel a platformmal Szerbia és Magyarország kormánya felé kell fordulni, és természetesen a közvélemény irányába is ismertetni kell a vajdasági magyar politikum elképzeléseit. A találkozó résztvevői egyben arra is rávilágítottak, hogy bármely nemzetről is legyen szó, a kisebbségi törekvéseket akkor lehetséges hatékonyan megoldani, amennyiben az anyaország melléáll, s támogatja ezeket az elképzeléseket.

– Ezenkívül mindannyian megállapodtunk abban, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvény alapján létrejött nemzeti tanácsok munkáját mi nem tartjuk autonómiának – jegyezte meg az MPSZ elnöke.

Rácz Szabó elmondta azt is, hogy az előző témával ellentétben az önrendelkezési jog alkalmazása kapcsán a jelen lévő pártok nem tudtak konszenzusra jutni, az MNT-választásokhoz történő hozzáállás kapcsán többnyire az a vélemény alakult ki, hogy jó lenne egy közös listán indulni a tanácskozáson részt vevő pártoknak. A jövőre esedékes magyarországi választásokkal kapcsolatban a jelenlévők megegyeztek abban, hogy jó, hogy a vajdasági magyar emberek is beleszólhatnak az anyaország parlamentjének a felállásába, viszont sok olyan dolgot is látnak, ami nem megfelelő módon zajlik ezzel kapcsolatban – hangzott el a sajtótájékoztatón.