2024. április 26., péntek

Kukoricanapok Zobnaticán

A Topolyai Mezőgazdasági Szakszolgálat a hét elején negyedik alkalommal tartott kukoricabemutatót a francia maggyártókat tömörítő FNPSMS szövetséggel közösen. A kukoricafajtákat a Zobnatica melletti mintaparcellákon lehetett megtekinteni, a bemutatót követően pedig rögtön letörték a kukoricát és kielemezték különböző jellemzőit.
A bemutató után szakelőadásokra került sor a zobnaticai hotelben, majd a termelők a gyors elemzésnek köszönhetően pontos adatokat kaphattak a különböző fajtákról.
A termelőket Radomir Šuša, a mezőgazdasági szakszolgálat szakmunkatársa köszöntötte és elmondta, hogy hét francia és három hazai maggyártó cég hibridjeit mutatták be.

– A bemutató célja az volt, hogy segítsünk a mezőgazdasági termelőknek megfelelő vetőmagot választani ebből a valóságos hibridáradatból. A helyszín tipikusnak mondható karakterisztikákkal bír és jól reprezentálja ezt a talajfajtát. Az itt jelenlévő maggyártók az egész világban árulják termékeiket és most segítségünkkel azokat a hibrideket keresik, amelyek legjobban tudnak alkalmazkodni az itteni feltételekhez. Ez egy jó alkalom, hogy a mezőgazdasági termelők megismerjék ezeknek a hibrideknek a karakterisztikáit és megfelelően tudjanak választani – mondta el Šuša.