2024. április 26., péntek

Györe nem vallott szégyent

Mint ahogyan azt feltételezni is lehetett, a 32 éves és a ranglistán 26. spanyol Feliciano Lopez volt annyira elővigyázatos, hogy ne nézze le 14 évvel fiatalabb zentai ellenfelét, a tehetséges, és pályafutása legelején levő Györe Lászlót. Lopez negyedszer indult Bangkokban, először nyert meccset, de győzelme után nem mondhatta el, hogy leiskolázta a tapasztalatlan, első ATP-meccsén fellépő Györét, aki bátran játszott, de nem tudta veszélyeztetni a jó adogatóként ismert balkezes ellenfele kezdőütését, saját adogatásán pedig két megnyert, egy elveszített ritmusban szerepelt.

Lopez először a hatodik játékban breakelt a 4:2-es vezetésért, azután a 12. játékban nyerte el újra Györe adogatását, amikor 6:3, 2:1-re vezetett, végül a 18. játékban nyerte el a meglepetés lehetőségéről már lemondott zentai kezdőütését. Györe Bangkokban tehát nem gyarapította pontjainak számát, vigaszt csak a tapasztalatszerzésben és eddigi legmagasabb pénzjutalmában lelhet, ami bizonyára lesz annyira ösztönző hatású, hogy talán már legközelebb beíratja első ATP-győzelmét is.

Jelena Janković és Ana Ivanović nyolcaddöntős lett Tokióban. Jelena két játszmában győzte le fölényesen a japán Ajumi Moritát, Ana pedig még könnyebben bánt el az ukrán Elina Szvitolinával. A 16 között már nagyon komoly vetélytársak következnek, akikkel azonban pozitív a mérlegük. Janković a tehetséges kanadai Eugenie Bouchard ellen lép fel, akit az idén Charlestonban legyőzött, de aki azóta sokat fejlődött, és azok egyike lett, akit senki sem lát már szívesen a saját ágán a sorslásban. Jelena a naprakész ranglistán már felkapaszkodott a kilencedik helyre, és nemcsak a titulusokért és a dicsőségért harcol, hanem az évzáró Mestertorna helyéért is. Ana következő riválisa a 25 éves lengyel származású német Angelique Kerber, aki ellen 3:0-ra vezet, s a kit az idén kétszer is, a Fed-kupában, majd Madridban is felülmúlt. Ivanovićnak megfelel a német játékstílusa, mert annak nincs kimondottan erős fegyvere, a jó védelmét és sokoldalúságát viszont Ana a gyilkos erejű tenyeresekkel törheti le. A nyolcaddöntőben immár 95 ranglistapont a tét a már megnyert 130 mellé, ami Jelenának és Anának is biztos haladást jelentene a listán.

Ningbóban Vesna Dolonc nem jutott a negyeddöntőbe, hisz súlyos vereséget szenvedett a szlovák tini Karolina Anna Schmiedlovától, Bojana Jovanovski pedig küzdelem nélkül jutott tovább, mert az izraeli Shahar Peer visszalépett. A szerb teniszezőnő a nyolc között éppen a Doloncot verő Schmiedlovával találkozik.