2024. április 25., csütörtök

Sporttal a sikerességért

A diákok csupán egyharmada vesz részt az iskolák által szervezett sporttevékenységben, majdnem 37 százalékuk pedig túlsúlyos

– Nem hivatásos sportolók, hanem fizikailag és szellemileg egészséges polgárok nevelése a cél – szögezte le Marinika Čobanu, tartományi ifjúsági és sportügyi titkár a kedden megtartott sajtótájékoztatón. Ezen bemutatták Az iskolai sport fejlesztésének stratégiája Vajdaság területén elnevezésű tervezetet. A kidolgozott stratégia fő céljai között szerepel az iskolák anyagi feltételeinek javítása a sport fejlesztése érdekében, a diákok fizikai aktivitásának növelése, a választható sportágak palettájának kiszélesítése, és a meglévők minőségének javítása, valamint a média bevonása az iskolai sportversenyek lebonyolításakor. A szóban forgó stratégián egy 17 tagú, a témában jártas szakemberekből álló munkacsoport dolgozott.

Mint ahogy azt Čobanu a konferencia elején megjegyezte, a tervezet kidolgozására nem új keletű problémák miatt került sor, hanem olyan jelenségekre hivatott választ adni, amelyek már régóta jelen vannak az iskolákban, és egészen addig fajultak, hogy egy iskola, illetve egy tanár képtelen vele egyedül megbirkózni. Ezenkívül, szerinte a stratégia egy kiváló táptalajt fog nyújtani a jövő generációja számára, hogy a sporton keresztül szocializálódjanak, váljanak fegyelmezettebbé, és hogy racionálisabb képet kapjanak saját magukról, környezetükről.

Hasonlóképpen, komoly problémákra hívta fel a figyelmet Višnja Ristić is, az Újvidéki Egyetem Testnevelési Karának tanára, valamint a tervezet felvázolásán dolgozó munkacsoport egyik tagja. Ristić, a stratégia ismertetése alkalmával rávilágított arra, hogy Szerbia polgárainak közel háromnegyede teljesen inaktív életet él, a gyermekek csupán egyharmada vesz részt az iskolák által nyújtott sportszekciók programjaiban, a diákok gyenge motorikus képességűek, valamint a gyermekek 36,2 százaléka túlsúlyos.

A Testnevelési Kar tanára ismertetőjében rávilágított, hogy a stratégia célja a már említetteken kívül még az, hogy minden gyermeknek – korra, nemre és képességekre való tekintet nélkül – biztosítsák a lehetőséget, hogy a számára megfelelő sporttevékenységgel foglalkozzon, valamint a vajdasági sport fejlesztése. Érdekességként még megjegyezte, hogy egy nemrégiben napvilágot látott kutatás eredményei szerint – amely sikeres amerikai üzletasszonyokat célzott meg – a megkérdezettek mintegy nyolcvan százaléka ítélte meg úgy, hogy kimagasló eredményeihez nagyban hozzájárult a fiatalkori sportolás is.

Branko Vujović, az ifjúsági és sportügyi titkárság egyik szakembere megemlítette, hogy a tervezet kidolgozása előtt folyamatosan egyeztettek az iskolákkal, illetve tanárokkal, hogy minél hatékonyabb megoldásokat kínáljon a tervezet a fennálló problémákra. Az iskolákkal és szakemberekkel való eszmecserék során fény derült arra is, hogy egyike a legnagyobb problémáknak az, hogy sok iskola nem rendelkezik a megfelelő sportlétesítményekkel, pályákkal, vagy pedig nehézségek mutatkoznak ezek bérlése során. Emiatt a tervezet igyekszik majd a jelenlegi kapacitáshoz igazodni, ugyanakkor a titkárság igyekszik ezeket a problémákat kiküszöbölni, ez egy hosszabb folyamat része – nyilatkozták az illetékesek Vujović szavaival kapcsolatosan.

Egyébként, magán a stratégián tavaly óta dolgozik a munkacsoport, és 2013-tól 2017-ig szól, amennyiben azt a tartományi parlament elfogadja a közeljövőben.