2024. április 26., péntek

Athén elsötétítené az Arany Hajnalt

Törvényben tiltaná be a görög kormány az Arany Hajnal neonáci, idegengyűlölő pártot, amely tavalyi megalakulása után nem sokkal bejutott a parlamentbe is (a júniusi választáson). Azóta a harmadik legnépszerűbb politikai erővé nőtte ki magát Görögországban. A héten azonban – otthon és külföldön – (ismét) bírálatok kereszttüzébe került, mivel a párt egyik aktivistája kedden Athénban megölte Görögország közismert, baloldali beállítottságú 34 éves énekesét, Pavlosz Füsszaszt, akit honfitársai inkább a Killah P. művésznevén ismertek.

A görög nácipárt két nappal később elítélte a gyilkosságot, az erőszakot, s tagadja, hogy bármi köze lenne az esethez. Ezt azonban talán még az Arany Hajnal szimpatizánsai sem hiszik el.

A kormányt, a társadalmat és a demokratikus pártokat megrázta az eset, ami az Arany Hajnal eddigi tevékenységét ismerve nem is annyira meglepő. A párt és támogatói eddig ugyanis már több véres hajszát indítottak illegális bevándorlók ellen, és egyéb erőszakos cselekményeket is elkövettek. A keddi gyilkosság előtt néhány nappal Athénban támadtak meg egy kommunistákból álló csoportot; az összetűzésben többen megsérültek.

Az egész országban óriási a felháborodás a gyilkosság miatt, az elégedetlenek (főként antifasiszta fiatalok) több városban tüntettek a héten, egy időben a közalkalmazottak kétnapos országos sztrájkjával, akik a tervezett elbocsátások ellen tiltakoztak. Az Arany Hajnal elleni megmozdulások néhol erőszakba torkolltak: a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, akik harmincnál is több rendbontót letartóztattak.

Karolosz Papuliasz államfő szörnyű bűncselekménynek nevezte az antifasiszta nézeteiről is ismert zenész meggyilkolását. Közölte: meg kell akadályozni a fasizmus térnyerését Görögországban.

Sokan úgy vélik, hogy végső ideje a horogkeresztre emlékeztető emblémát használó Arany Hajnal kirekesztése a politikai életből. A görög politikai elit és a választók körében is heves vita dúl arról, hogy betiltsák-e a neonáci pártot.

A kedélyeket csillapítandó Antonisz Szamarasz miniszterelnök kijelentette: a kormány nem hagyja, hogy az Arany Hajnal aláássa a demokráciát. Helyettese, Evangelosz Vanizelosz ugyanakkor azzal állt elő, hogy a pártot bűnszervezetté kell nyilvánítani és úgy is kell kezelni.

Nikosz Dendiasz polgári védelmi miniszter pedig azzal igyekezett csillapítani a kedélyeket, hogy az illetékesek indítványozni fogják az Arany Hajnal törvényes betiltását. Kijelentette: Görögországban elfogadhatatlanok a közrendet fenyegető bűncselekmények.

A gyilkosság heves reakciót váltott ki az Európai Unióban is, amely évek óta igyekszik megmenteni Görögországot a pénzügyi összeomlástól. Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője sürgette a görög törvényhozókat, hogy fontolják meg a hírhedt párt betiltását. Swoboda sokkolónak, s az EU-ban tűrhetetlennek nevezte, hogy az Arany Hajnal aktivistája meggyilkolta a nácipárt egyik politikai ellenfelét.

A 47 országot tömörítő és a demokrácia egyik őrének számító Európa Tanács szintén elítélte Füsszasz megölését. Thorbjørn Jagland, a szervezet főtitkára szerint a gyilkosság rendkívül veszélyes folyamat következménye, amely Európában más részében is tapasztalható.

A szakemberek szerint a neonácik népszerűségének növekedése a katasztrofális gazdasági helyzettel hozható összefüggésbe. A súlyos válsággal és az államcsőd veszélyével küszködő Görögországban rendkívül feszült a közhangulat, hiszen a kormány – a külföldi hitelezők nyomására – több népszerűtlen intézkedést vezetett be. Ezek következtében rengeteg ember veszítette el a munkáját, a görögök óriási többségének csökkent az életszínvonala, sokan öngyilkosságba menekültek, a gazdaság már hatodik éve recesszióban fuldoklik, rengetegen élnek létbizonytalanságban, mások pedig újabb veszélyektől rettegnek.

Jannisz Szturnarasz görög pénzügyminiszter azonban a minap már azzal vigasztalta honfitársait, hogy az ország túljutott a recesszió nehezén és a gazdaság jó irányba indult el. A válság kezdete óta először.