2024. április 26., péntek

Adj esélyt Gergőnek!

Hat hónappal ezelőtt történt az a baleset, amelyben a két és fél éves zentai Fodor Gergő elveszítette a kézfejét. Azóta adományaival sok magánszemély, szervezet és vállalat is a család segítségére sietett, sajnos azonban a kisfiúnak teljes életet biztosító myoelektromos kéz beszerzéséhez szükséges pénz – a híresztelések ellenére – még nem gyűlt össze.

Mint korábban írtunk róla, a tragikus napon a család disznóvágást tartott, a kisfiú is segíteni szeretett volna a húsdarálásnál, és miközben a felnőttek mással voltak elfoglalva, az egyik óvatlan pillanatban a kisfiú belenyúlt a darálóba, ami letépte a kézfejét. Szerencsére a mentők gyorsan megérkeztek, a zentai kórházban a sebész kiváló munkát végzett, de Gergő kézfejét nem lehetett megmenteni.
A lábadozás időszakában a szülőknek sikerült találni egy német vállalatot, amely protéziseket készít, s Bécsben megállapították, hogy Gergőnek akár azonnal lehetne protézist készíteni, ami viszont 16 ezer euróba kerül.
A protézis használatát egyébként gyermekkorban viszonylag könnyű megtanulni. A szerkezetben található érzékelő leveszi az agy által a csonk idegeibe küldött utasításokat, s ennek alapján készteti cselekvésre a kezet és az ujjakat. Mielőbb szükséges lenne beszerezni a protézist, amíg Gergő bal keze nem fejlődik vissza.
A szülők elmondása szerint olyanok is segíteni próbáltak, akiktől ezt nem is várták. Egy adai cég és egy mozgássérült néni – nevük elhallgatását kérve – segítettek lehetőségeikhez mérten. Ezzel szemben mások, akikről azt hitték, hogy közel állnak a családhoz, meg sem látogatták őket.

– A komám, Robi és felesége, Bea a másik véglet: ők első pillanattól mellettünk vannak, és segítenek. Közösségi oldalak által és a helyi vállalatok meg civil szervezetek megkeresésével próbáltunk segítséghez jutni, de sajnos ez kevésnek bizonyult – mondta Ákos, Gergő édesapja.

A szülők határozottan cáfolják azokat a híreszteléseket, amelyek szerint sikerült összegyűjteni a szükséges összeget. Elmondták, hogy a zentai Retrosong szervezett egy nagy sikerű jótékonysági estet, és az önkormányzattól is kaptak segítséget. A városnapi ünnepség keretében a Zentai Gazdakör is gyűjtést szervezett Gergő számára, meg a templomban is gyűjtöttek. Emellett a Vöröskereszt zentai szervezetének adománygyűjtési akciója is folyamatban van még. A szülők pedig annak ellenére bizakodóak, hogy lassan elfogy az eladogatni való vagyonuk.

A Vöröskereszt Gergő megsegítésére a Vajdasági Banknál nyitott számlát, s mindazok, akik segíteni szeretnének a kisfiún, és hozzá szeretnének járulni ahhoz, hogy Gergő mielőbb teljes életet éljen, adományaikat a következő számlaszámra fizethetik be: 355-1002427-41 „Fodor Gergő részére” megjelöléssel. Bővebb információt a 024/811-475-ös telefonszámon vagy a Fő tér 3-as szám alatt, a Vöröskereszt irodájában szerezhetnek az érdeklődők.