2024. április 26., péntek

Kőolajkutatások taposással

A padéi gazdák a helyi közösségben jelenthetik a károkat

Csóka község területén egész nyáron folyt a kőolaj- és földgázkutatás, a munkálatok a hónap végéig nagyrészt be is fejeződnek. A szeizmikus kutatások fő célja a földgáz- és kőolajlelőhelyek feltérképezése mélyen a földkéregben. Csóka község területén egy magyarországi és egy hazai vállalat, a NIS kutatócsapata „vallatja” a föld gyomrát, nem találnának-e újabb szénhidrogén-lelőhelyeket, ami fellendíthetné a körzet gazdaságát.

A munkálatokat végző magyarországi cég, az Acoustic Geophysical Services Kft. már korábban értesítette a polgárokat, különös tekintettel a mezőgazdasági termelőkre, hogy Csóka község területén – kivéve Padét és környékét – járják a terepet, fektetik le a vibrációt érzékelő műszereket összekötő kábeleket. A kábelek lefektetése alkalmával a terepjáró autók és tehergépkocsik olykor kénytelenek hosszan letaposni a növényzetet.
A munkálatokat végző magyarországi céghez hasonlóan a NIS terepi csoportja is értesítette a mezőgazdasági termelőket, hogy a határban karókkal ideiglenesen megjelölik a mérések helyeit, amire jó lenne, ha a földművesek ügyelnének a mezőgépeikkel. A kutatást végző cég kéri a lakosságot, hogy a munkálatok mielőbbi befejezése érdekében a kihelyezett eszközökhöz ne nyúljanak.

A munkálatok során a földtulajdonos/földhasználó által megadott helyrajzi számú parcellákon okozott károkat a törvényi előírásoknak megfelelően a kártalanítási jegyzőkönyvek felvételét követő 30 napon belül megtérítik. Az érintettek bármilyen kérdésükkel, észrevételükkel bizalommal fordulhatnak a munkálatokat végző cég szakembereihez a 061/631-8533 és a 061/139-4201 telefonszámok egyikén.

A NIS által Padé határában okozott károk bejelentésére a padéi helyi közösségben állandó ügyeletet tartanak, minden munkanapon 8 és 14 óra között várják a kárbejelentéseket. A reális károkról adott kijelentések pozitív elbírálásban részesülnek. Több termelő, földtulajdonos kérésére a kárfelbecsülő bizottság kiszáll a helyszínre, hogy pontos felmérést tudjanak készíteni a terményben keletkezett károkról. A Padé környékén termőfölddel rendelkező személyek a kárbejelentéssel kapcsolatban bővebb információt a 0230/75-514-es telefonszámon vagy személyesen a padéi helyi irodában kaphatnak.