2024. április 26., péntek

Olcsó földbérletet nyertek

Zentán rövidesen kihirdetik az állattenyésztők pályázati eredményét is

Tegnap a zentai városházán a gazdáknak ünnepélyesen átadták a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztériummal kötött, kedvező földbérletről szóló előbérleti szerződéseket.
A termelőknek 2012. október 30-ig kellett átadniuk kérvényüket, s a feltételek közt többek között az szerepelt, hogy legalább 15 anyakönyvezett fejőstehénnel rendelkeznek, vagy van bejegyzett minifarmjuk. A mezőgazdasági minisztérium 10 Zenta községben élő termelő kérelmét hagyta jóvá, s most ők vehették át az erről szóló szerződést.

Ceglédi Rudolf polgármester elmondta, hogy összesen 676 hektárnyi földnek 3 évre szóló bérbeadásáról van szó, amit az érintettek alapáron, vagyis hektáronként 234 euróért szerezhettek meg. A polgármester a találkozón biztosította a jelen lévő termelőket arról, hogy az önkormányzat támogatásban részesíti a mezőgazdasági termelőket, s a jövőben is ezt a politikát szándékozza folytatni. A találkozón elhangzott az is, hogy szeptember 16-án lezárult egy állattenyésztők számára kiírt községi pályázat, amelyben nemcsak a nagy tenyésztőkre, hanem a kicsikre is gondoltak, akiknek szerény, de vissza nem térítendő támogatást nyújtanak. A pályázatra 82 kérelem érkezett, s az eredményt a közeljövőben hirdetik ki. Gazdaságonként 40–50 ezer dinárt fizetnek ki.