2024. április 26., péntek

Nyitottá válva az isteni üzenetre

A Jézus Szíve templom új orgonája, amit a hétvégén a városnapi ünnepség keretében szenteltek fel, új lehetőségeket teremthet Zenta számára

A hétvégén a zentai városnapi rendezvénysorozat keretében szentelték fel a Jézus Szíve templom új orgonáját, a szakemberek elmondása szerint Vajdaság legnagyobb működő hangversenyorgonája ez, amelyen az orgonairodalom olyan csodálatos alkotásai is megszólaltathatóak, melyek térségünkben sehol máshol nem hangozhatnak el. A különleges hangszert Msgr. Zsellér Attila címzetes apát, a Szabadkai Egyházmegye gazdasági igazgatója szentelte fel, és Borbély Zoltán magiszter, az Újvidéki Művészeti Akadémia docense kollaudálta. Az ünnepségen Németh Zsolt, a Magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke mondott ünnepi köszöntőt.

– Aki orgonát épít, és nemcsak készít, az önmagában is építi az Isten országát, aki pedig hallgatja ezt a hangszert, az isteni üzenetre válik nyitottá – hangsúlyozta a Jézus Szíve templom új orgonájának felszentelését követően Ft. Bankó Nándor tiszteletbeli esperes, a Jézus Szíve templom plébánosa. – Az új orgona megáldása és használatba vétele felhívja a figyelmünket arra, hogy a szeretet üzenete bennünk is harmóniává válik. Azt mondják, hogy egy orgonának kell tudnia sírni, örülni és dicsőségesen szólni. S valóban így van, hiszen az orgona által templomainkban felcsendülő muzsika még a keményszívű emberek lelkébe is gyönyörűséget, békét tud lopni, közelebb hozva őket ezáltal a Jóistenhez, aki az énekköltő szavai szerint minden jónak, szépnek ősforrása és vége – tette hozzá Ft. Bankó Nándor.

A Jézus Szíve templom új orgonája márpedig minden kétséget kizáróan tud sírni, örülni és dicsőségesen is szólni, hiszen a szakemberek elmondása szerint jelenleg ez Vajdaság legnagyobb működő hangversenyorgonája, amelyen az orgonairodalom olyan csodálatos alkotásai is megszólaltathatóak, melyek térségünkben sehol máshol nem hangozhatnak el.

– A zentai Jézus Szíve templom új orgonájának felszentelése véleményem szerint történelmi jelentőségű pillanat, mivel ezen a vidéken a zombori orgona felszentelése óta nem volt ilyen volumenű esemény, tehát azóta nem valósítottak meg ilyen nagy horderejű orgonaprojektumot. Vajdaság területén most ez az egyetlen olyan hangszer, amelyen a teljes orgonairodalmat meg lehet szólaltatni – magyarázta Borbély Zoltán magiszter, az Újvidéki Művészeti Akadémia docense, aki az új orgonát kollaudálta

Az ünnepséget követően elmesélte, az orgona felszentelését megelőző napokban egyáltalán nem aludt éjszakánként, hiszen mivel az orgonaépítők éjt nappallá téve dolgoztak, az esetek többségében hajnali egy órára ment a templomba, ahol egészen öt-hat óráig gyakorolt annak érdekében, hogy az ünnepségen minél tökéletesebb produkcióval lephesse meg a közönséget.

Mindez azonban nemcsak művészként volt számára rendkívül fontos, hanem azért is, mert az orgonaprojektumot megvalósító Cor Jesu Alapítvány ügyvezetőjeként szinte az egész folyamatot ő koordinálta.

– Az orgona felszentelésének pillanatát megelőző folyamat mögött közel két-hároméves verejtékes munka áll, de amikor belevágtunk, tudtuk jól, hogy áldozatok nélkül nem lehet elérni a célunkat. Állandóan kopogtattunk mindenütt, hiszen amikor megrekedhetett volna az ügy menete, amikor elfogyhatott volna az erőnk, akkor mindig újabb ötletek és újabb rendezvények adtak új lendületet. Másrészt igen komoly imák állnak a dolog mögött, nemcsak az én imáim, hanem a többiek, a hívők imái is, hiszen miséket is szolgáltattunk ennek érdekében, és a Jóisten is mellénk állt – fogalmazott Borbély Zoltán, aki szerint az orgona által Zenta nemzetközi várossá válhat, hiszen most már arra is lehetőség nyílik majd, hogy különféle fesztiválokat, továbbképzéseket szervezzenek a Tisza-parti településen, valamint olyan nagy horderejű liturgiai eseményeket vagy zarándoklatokat is, amelyek esetében az orgona szintén fontos szerepet kaphat majd.

– Az ilyen hangszereket száz évre építjük, éppen ezért a zentai orgonában is ott van minden olyan megoldás, ami hosszan tartóvá teszi, ellentétben a ma divatos termékekkel, melyek öt év után elromlanak. Bízom benne, hogy hosszú időn keresztül lesz majd olyan hívő tömeg itt, Zentán, amelynek tagjai fenntartják ezt az orgonát, hiszen a hangszert ugyanúgy fenn kell tartani, és ugyanúgy karban kell tartani, mint mondjuk egy gépjárművet – magyarázta az ünnepséget követően Varga László orgonaépítő mester, akinek elmondása szerint az orgonaépítés folyamata azért jelentett különösen nagy kihívást a szakemberek számára, mert az orgona méreteihez képest nagyon kicsi a karzat.

Nehézségeket okozott az orgona felvitele, amit csak egy különleges csörlőszerkezet segítségével tudtak megoldani, valamint az idő rövidsége is, hiszen – ahogyan fogalmazott – egy kicsit el voltak csúszva a munkával, ami miatt a végén már nagyon nagy volt a hajtás, de szerencsére így is idejében elkészült a hangszer.

– Az orgonáról azt kell tudni, hogy tulajdonképpen két hangszer összegyúrásával alakítottuk ki. A zentaiak érzelmi kötése a régi hangszer iránt megőrződött a régi szekrényben, amit kibővítettünk, illetve visszaállítottunk a gyár által a századforduló idején megálmodott stílus szerint. Ebbe bele lett gyúrva egy új belső szerkezet, ebben a sípok állománya a feldbachi orgonából, illetve a régi zentai orgona sípjaiból áll, amihez teljesen új működtető szerkezet, teljesen új tartószerkezet, teljesen új légellátó rendszer társult. Hangszerként tehát ez egy új hangszer, ám gyökereiben magában hordozza mindazokat a dolgokat, amelyek a korábbi zentai orgonát jellemezték – fogalmazott Varga László.

Az avatási ünnepségen mondott beszédében Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke az orgonaprojektum megvalósulása során tapasztalt összefogás fontosságának hangsúlyozása mellett kiemelte, az orgona túlmutat Zenta határain, hiszen egész Vajdaság számára sokat jelenthet majd annak köszönhetően, hogy olyan lehetőségeket nyithat meg a térség számára, amelyeknek megvalósulására korábban nem volt példa.

– Azok, akik hallották a hangját, egyértelműen tudják igazolni, hogy ez egy csodálatos hangszer. A jelentősége egyrészt abban áll, hogy a misék, a liturgikus események emelkedettségét és a hívek elmélyülését szolgálja, másrészt abban, hogy egy olyan kulturális tartalom létrehozására biztosít lehetőséget, ami teljesen újszerű lehet itt, Zentán, sőt, Vajdaságban is, és ilyen vonatkozásban a jelentősége meggyőződésem szerint messze meghaladja Zenta határait, hiszen olyan kulturális tartalmaknak a helyszíne lehet majd ez a templom, ami egészen biztos, hogy nemcsak a környékbelieket fogja idevonzani, hanem a távolabb élőket is – magyarázta az ünnepséget követő nyilatkozatában Pásztor István, majd hozzátette, ha olyan ambíciók fogalmazódnak meg, melyek hátterében olyan fontos közösségi igény húzódik meg, ami mögé fel tud sorakozni az értelmiség, a civil szféra és az egyház is, akkor a világ legtermészetesebb dolga, hogy annak megvalósulását mindenkinek segítenie kell.

– Muszáj, hogy legyenek olyan kérdések, amelyek tekintetében mindegy, hogy az ember pártpolitikai értelemben melyik oldalon áll, és muszáj, hogy legyenek olyan kérdések, amelyeknek a kezelése mindannyiunk számára egyformán fontos, függetlenül attól, hogy különben pártpolitikai viszonyulás tekintetében éppen milyen viszonyban vagyunk egymással. Ilyen szempontból az orgona azért is fontos, mert ennek az ötletnek a megvalósulása zentai vonatkozásban a politikai értelemben vett előző önkormányzat idején kezdődött el, amely önkormányzat segítette ennek az ötletnek a megvalósulását, a mostani önkormányzat pedig, amely politikai összetételében különbözik az előzőtől, befejezte a folyamatot – emelte ki Pásztor István. – A zentai orgonaszentelés azt bizonyítja, hogy ha orgonát tudunk építeni, ha ilyen lehetőséget tudunk magunknak biztosítani, amelynek köszönhetően több mint száz év után Zenta szívében le tudjuk cserélni a régi orgonát, akkor egészen biztos, hogy más kérdések tekintetében is képesek vagyunk hasonló jelentőségű dolgokra.

Az orgonaprojektum megvalósulását az egyéb szervek mellett a magyar kormány is jelentős mértékben támogatta, éppen ezért a felszentelési ünnepség díszvendége Németh Zsolt, a Magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára volt, aki köszöntőjében hangsúlyozta, úgy véli, némiképp az emberi világ is olyan, mint az orgona, hiszen ugyanolyan összhang szükséges ahhoz, hogy a dolgok a mindennapok során jól működjenek, mint amilyen összhangban vannak egymással az orgona sípjai.

– Egy orgona is nagyon sok sípból áll, amelyeknek összhangban kell lenniük. Ha tágabb szintről indulunk el, a kulturális sokszínűség az emberiségnek a gazdagsága. Emberekként is és emberi közösségekként is sokszínűek vagyunk, és a világ akkor tud sikeresen fejlődni, ha megteremti a kulturális sokszínűség kibontakozásának a feltételeit. Ez vonatkozik az Európai Unióra, vonatkozik Közép-Európára, vonatkozik a Kárpát-medencére, és vonatkozik vajdasági magyarságra is, hiszen a vajdasági magyarság egy nagyon fontos színfoltja Vajdaság sokszínűségének, és úgy gondolom, hogy nem lehet sikeres sem Vajdaság, sem Szerbia, ha a vajdasági magyar közösség nem az – magyarázta az ünnepség után Németh Zsolt, aki szerint a program azért volt különösen szerencsés, mert alulról jövő kezdeményezésként indult el, amelybe azután mind többen és többen kapcsolódtak be.

– Azért tartottuk fontosnak a projektum támogatását, mert az orgona egészen egyedülálló Vajdaságban, ráadásul nem pusztán szakrális célokat szolgál, hanem kulturális célokat is, hiszen az új orgonának köszönhetően olyan művek tudnak megszólalni a zentai templomban, amelyek sehol másutt Vajdaság területén. A magyar kormány számára rendkívül fontos a külhoni egyházaknak a megerősödése, és Vajdaságban szemmel láthatóan erősödik a hitélet, erről szól a zentai Jézus Szíve templom új orgonájának a felszentelése, és erről szól a szintén a napokban lezajlott doroszlói búcsú is, amelyen közel tízezer magyar hívő vett részt, és a kegyhelynek a kiépítése is nagy lendülettel kezdődött meg. Úgy gondoljuk, hogy a magyar közösségnek a megerősödését nagyon nagymértékben szolgálhatja az egyházak megerősödése – hangsúlyozta Németh Zsolt.

Az új orgona által kínált lehetőségeket kihasználva a Jézus Szíve templom már a közeljövőben is több egyházzenei rendezvénynek otthont ad majd. A városnapi rendezvénysorozat keretében szeptember 14-én, szombaton 18 órai kezdettel Vizin Kornél és Saša Grunčić adnak koncertet, a szeptember végén megrendezendő Zentai Egyházzenei Fesztivál keretében pedig a programsorozat szervezői különlegesebbnél különlegesebb hangversenyekkel várják a látogatókat, akik az orgona varázslatos hangját hallgatva talán az isteni üzenetre is nyitottabbakká válhatnak majd.