2024. április 26., péntek

Önerőből és pályázati pénzből

Avagy mennyibe került a zentai városnapi rendezvénysorozat

Több napig ünnepeltük Zenta város napját. Az ünnepség tartalmas volt és látványos. Sokakat az is érdekel, mennyibe került ez. Kormányos Katona Gyöngyi, a városnapi rendezvénysorozat koordinátora lapunknak elmondta, hogy a városnapot több forrásból finanszírozták.

– Az idei költségvetésben 1 700 000 dinár volt előirányozva erre a célra, azt használtuk fel, továbbá 500 000 dinárt cégektől kaptunk támogatásképpen. Ebből a 2,2 millió dinárból lett Boban Marković-koncert és tűzijáték is, ebből fizettünk jelképes tiszteletdíjat a kisebb együtteseknek, és további apróbb kiadásokat is ebből fedeztünk. A Brasch Bence-, Muri Enikő- és Kocsis Tibor-koncertet a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium 10 éves fennállása alkalmából ajándékozta a városnak. A koncert a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg. A rendezvénysorozatot úgy tudtuk tovább gazdagítani, hogy a Zentai Önkormányzat a Zentai Idegenforgalmi Szervezet indítványozására megpályázott és megnyert egy 25 000 euró értékű európai uniós projektet. Ez volt az Európai civil kultúra – testvérvárosi találkozó nevet viselő projekt. Ennek keretében Zentán nemzetközi konferencia zajlott, melyen Magyarországról Gödöllő és Törökszentmiklós, Szlovákiából Dunaszerdahely, Szlovéniából Kranj, valamint a szerb Niš vezetői vettek részt, továbbá kulturális fesztiválra is sor került, melynek során pavilonokban mutatkoztak be a testvértelepülések, valamint a felállított nagyszínpadon kulturális értékeikből, hagyományaikból adtak ízelítőt.

A városnapi rendezvénnyel kapcsolatban sokan felrótták, hogy a tűzijáték nem volt tökéletes, és a programoknál sok volt a csúszás. Kormányos Katona Gyöngyi ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a tűzijátékkal az volt a gond, hogy az első néhány rakéta, még mielőtt a park fölé emelkedett volna, a gimnázium udvarában robbant fel, ezért nem lehetett látni.

– Egyelőre nem tudjuk, hogy történhetett ez, évek óta ezzel a céggel dolgozunk, és a tűzijátékkal eddig sosem volt gond. Egyébként azért lőtték csak a gimnázium udvarából, mert miután tavaly az Elixir gyógyszertár fölül lőtték, azt tapasztaltuk, hogy a hamu a városházára hullik. Ezt az idén el akartuk kerülni. Főleg péntek este volt nagy csúszás a programokban, és ez minket is nagyon zavart. Az volt a gond, hogy Boban Markovićék zenekara túl sokáig próbált, így a testvértelepülések bemutatkozása is túl későn kezdődhetett. Egyébként, okulva az idei tapasztalatokból, a jövőben korábbi időpontban kezdjük majd a koncerteket, nem este kilenckor, mert sokan a hideg miatt hazamentek, még mielőtt befejeződött volna a műsor.

A rendezvénysorozat koordinátora hangsúlyozta, hogy mindenkinek köszönik a segítséget, akik részt vettek az ünnepség megszervezésében. Köszönet illeti a zentai művelődési intézményeket, a zentai önkormányzat által alapított intézményeket, a közvállalatokat, a községbeli hagyományápoló szervezeteket, a civil szervezeteket.