2024. április 26., péntek

Harminc öngyilkos százezer lakosra

Egyre gyakrabban próbálnak meg saját kezűleg véget vetni életüknek a tizenévesek

Szerbiában évről évre nő az öngyilkosságok száma. Elsősorban Vajdaságban, azon belül pedig Észak-Bácskában, Szabadkán egyre többen döntenek úgy, hogy véget vetnek életüknek. Az elmúlt tíz év adatai szerint az észak-bácskai körzetben 100 ezer lakosra 30 öngyilkos jut. A szabadkai Közegészségügyi Intézet adatai szerint ez az arány javult, a 20. század végéhez képest, amikor 40 öngyilkosság jutott 100 ezer lakosra.

A szabadkai Közegészségügyi Intézet adatai szerint az észak-bácskai körzetben tavaly összesen 61 személy lett öngyilkos. Elsősorban a férfiak döntöttek úgy, hogy saját kezűleg vetnek véget életüknek. Így a múlt évben 39 férfi végzett magával, és 22 nő.

Az öngyilkosság azonban nem Vajdaságban jellemző csupán, hanem az egész világon gondot jelent. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a lakosság 5 százaléka próbálkozik meg az öngyilkossággal az élete során, azzal, hogy a lakosság 10–14 százaléka fejében megfordul az öngyilkosság gondolata. Számítások szerint az elkövetkező évtizedekben várhatóan nő majd a mentális betegségekkel küzdők száma, az öngyilkosság is egyre gyakoribbá válhat, így 20 év múlva akár az egyik legsúlyosabb egészségügyi problémává válhat a világon.

Arról, hogy pontosan hányan végeztek saját kezűleg az életükkel, pontos adatok nincsenek. Számítások szerint a világon összesen egymillió ember vet véget az életének. Az öngyilkosságok áldozatainak száma éves szinte meghaladja a háborúban elesettek és meggyilkoltak számát. Az öngyilkosságok száma az elmúlt ötven évben 60 százalékkal nőtt, és ami külön aggasztó adat, hogy egyre gyakoribb jelenség a 15 és 19 éves korosztály között.

Az öngyilkosságot kiváltó okok sokfélék lehetnek. A szakemberek szerint a rizikófaktorok között vezető szerepet töltenek be a mentális betegségek és a pszichés rendellenességek (depresszió, mértéktelen alkoholfogyasztás, skizofrénia), csakúgy mint az élet területén az embereket érő stresszes helyzetek (családi gondok, szakítás, anyagi gondok, munkanélküliség, súlyos betegség...).

Az öngyilkosság megelőzésével foglalkozó nemzetközi szervezet, az IASP (International Association for Suicide Prevention) az Egészségügyi Világszervezettel közösen ma, az öngyilkosság megelőzésének világnapján, a megbélyegzésre mutat rá, hiszen sok esetben megbélyegzik és kirekesztik a mentális betegségben szenvedőket, vagy azokat, akik már egyszer öngyilkosságot kísérletek meg. A Stigma: az öngyilkosság megelőzésének fő akadálya jelmondattal igyekeznek rámutatni arra, hogy az öngyilkosság megelőzhető.

A szabadkai Közegészségügyi Intézet erről a napról gyertyagyújtással szeretne megemlékezni, ezért arra kéri a polgárokat, hogy akik részt szeretnének venni az öngyilkosság jelképes megelőzésében, ma este 8 órakor gyújtsanak meg egy gyertyát, és helyezzék ki az ablakba, ily módon támogatva az öngyilkossági kísérletet túlélőket.