2024. április 26., péntek

Feloszlatták a községi képviselő-testületeket Észak-Koszovóban

A szerb kormány kinevezte a koszovói szerb községek közösségének megalakításával megbízott koordinációs testületet

A szerb kormány keddi ülésén döntés született Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan és Zubin Potok szerbek lakta észak-koszovói községek képviselő-testületeinek a feloszlatásáról. A kormány ezt követően azonnal kinevezte a szóban forgó községek átmeneti szerveinek elnökeit és tagjait, majd kinevezte a koszovói szerb községek közösségének megalakításával megbízott koordinációs testületet.

Dragiša Milovićot és Dragiša Vlaškovićot, Zvečan, illetve Kosovska Mitrovica polgármestereit, valamint Stevan Božovićot, a Zubin Potok-i kkt elnökét a szerb kormány nem értesítette hivatalosan keddi döntéséről, azok azonban azt mondták, hogy nem is számítottak másra.

Milović ehhez hozzátette, hogy a zvečani és a Zubin Potok-i kkt feloszlatását megérti, hiszen mindkettő mandátuma lejárt, Leposavićon és Kosovska Mitrovicán azonban egészen más a helyzet. Zvečanban és Zubin Potokon idén májusban tartottak helyhatósági választásokat, a szerb kormány azonban nem ismerte el ezek legitimitását. Egyértelmű, hogy a Belgrád és Pristina kapcsolatát rendező brüsszeli megállapodást alkalmazni kell, az észak-koszovói községek eddigi szervei azonban biztosan nem tennék meg ezt, fejtette ki Milović, majd hozzátette, hogy a zvečani kkt múltkori ülésén döntés született arról, hogy mindaddig folytatják a munkát, amíg a Szerb Alkotmánybíróság nem határoz a brüsszeli megállapodás rendelkezéseinek alkotmányosságáról. Milović attól tart, hogy a kormány döntése miatt ismét felborul a rend az észak-koszovói szerb községekben.

Oliver Ivanović, aki egyike a polgármesterjelölteknek Kosovska Mitrovicán a november 3-i helyhatósági választásokon, logikusnak tartja a kormány döntését, mert mint mondta: „Azokat az embereket váltották le, akik a közelgő helyhatósági választások bojkottálását támogatták.”

A választások sikerességének és a minél nagyobb szerb részvételi arány érdekében politikailag semleges szerveknek kell felállniuk Észak-Koszovóban, mondta Ivanović, a Szerbia, demokrácia, igazságosság–Oliver Ivanović választási lista listavezetője.