2024. április 26., péntek

Szíria kemény ellenfél lehet

Aszad hadserege komoly orosz védelmi rendszerekkel várja az amerikaiakat

Damaszkusz legfontosabb támogatójaként és szövetségeseként Moszkva a szíriai belháborút békés úton, tárgyalással rendezné. Ezt üzente legalábbis hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Moszkvai nyilatkozata két nappal azután hangzott el, hogy főnöke, Vlagyimir Putyin elnök katonai segítséget ígért Szíriának, ha az Egyesült Államok vezetésével idegen hatalmak külső csapást mérnének a 2011 tavasza óta háború dúlta közel-keleti országra.

Az USA és szövetségesei már javában készülnek a korlátozott katonai akcióra, amelyet az ötletgazda Washington erőltet, saját(os) érvrendszerre hivatkozva. Amerikai, francia és egyéb hadihajók sokasága állt már hadrendbe a Földközi-tenger keleti térségében és a Vörös-tengeren, hogy fegyvereikkel megtámadják azt a több tucat célpontot, amelyeket az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, a Pentagon kijelöl(t). Elképzelhető, hogy az USA és segítői harci gépekkel is támadnak, de földi egységeik – hivatalosan – nem hatolnak be Szíriába. Nem hivatalosan már jó ideje amerikai, izraeli, brit és francia kommandósok is vannak Szíriában, akik a damaszkuszi rezsim ellen harcoló fegyveresek segítségével felderítést végeznek és célpontokat jelölnek meg.

Közben Bassár el-Aszad szíriai elnök hadserege sem tétlenkedik. A szíriai kormányerőknek orosz és iráni szakértők segítenek, sőt fegyvert is adnak el nekik bőven. Vlagyimir Putyin a minap is jelezte: Szíria mindenképpen bízhat Moszkva segítségében, ha külső agresszió éri. Az orosz államfő szerint Damaszkusz ebben az esetben további orosz fegyverekre számíthat.

Szíria már eddig is vásárolt orosz hadi eszközöket, amelyekkel akár erőteljes válaszcsapásra is képes lesz. Elképzelhető, hogy az ellenséges hadihajók és harci gépek, valamint rakétáik, és a tömegesen bevetni szánt amerikai manőverező robotrepülőgépek, a Tomahawkok ezúttal komoly védelmi rendszerekkel találják magukat szemben. (A támadás élét ráadásul a térségbe vezénylet, vagy már ott állomásozó orosz és kínai hadihajók is tompíthatják.)

Katonai szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Moszkva már jóval a háború előtt (és alatt) adott el Szíriának a legkorszerűbb orosz légvédelmi és az ellenséges hadihajók ellen bevethető partvédelmi rakétarendszereiből. Orosz közreműködéssel Szíria – a közel-keleti országok közül egyedül – állítólag olyan fegyvereket is birtokol (közöttük számítógépes vezérlésű okosrakétákat), amelyek soha nem tévesztenek célt.

Putyin orosz elnök nemrég azt állította, hogy Szíriának még nincs rendkívüli hatékonyságúnak tartott orosz Sz–300-as légelhárító rakétarendszere, de a fegyver egyes elemeit már leszállították Aszad hadseregének. Mindazonáltal néhány nyugati katonai szaklap azt gyanítja, hogy Szíriában már hadrendbe állították az Sz–300-as rendszerek egy részét.

Sőt, több elemző idézi Putyin elnököt, aki korábban azt nyilatkozta: az Sz–300-as rendszernél is fejlettebb Sz–400-as légvédelmi elhárítórakétákat is szállít Szíriának. Ez a fegyverrendszer sokkal korszerűbb az amerikai Patriot légelhárító rakétáknál, a világ legfejlettebb védelmi eszközei közé tartozik. A kívülállók közül senki nem tudja, van-e ilyen fegyvere Szíriának.

Az azonban szinte bizonyos, hogy az ország földközi-tengeri partvidékét a 290 kilométer hatótávolságú P–800 Onyx (a fegyverkereskedők körében Jahontként is ismert) orosz rakéták védik, amelyeket járművekről indítanak, és a legjobbak közé tartoznak a saját kategóriájukban. Szíria már 2007-ben rendelt ezekből a – hadihajók ellen bevethető – rakétákból, és azóta kapott is belőlük épp eleget. A P–800 Onyx rakéták korszerű radarral vannak felszerelve, ezáltal sokkal hatékonyabbak és veszélyesebbek. Olyannyira, hogy a P–800 Onyx saját radarja segítségével ki tudja játszani az ellenséges hajó rakétaelhárító rendszerét is.

A főpróba ideje egyre közeledik. Mindezt szem előtt tartva, katonai elemzők úgy vélik: a Szíria elleni korlátozott külső katonai csapás esetén könnyen előfordulhat, hogy a médiában süllyedő amerikai hadihajókról készült felvételek is megjelennek.