2024. április 26., péntek

Letartóztatták a Kolubara volt igazgatóját

Vreoci település lakóinak kitelepítése során elkövetett csalás miatt kerültek többen rendőrkézre

Nebojša Ćeran, a Kolubara volt igazgatóját és Radoslav Savatijević Kene üzletembert is letartóztatták a Vreoci település kitelepítése során elkövetett csalás miatt, erősítette meg a hírt hétfőn Milorad Veljović, a rendőrség igazgatója. Rajtuk kívül lakat alá került még Ljubiša Mekić, a Kolubara volt pénzügyi igazgatója, Saša Radanović, a kisajátítási ügyosztály vezetője, Željko Vuković bírósági szakértő és Zoran Živković jogász. A gyanú szerint a szóban forgó személyek segítségével Savatijević 2009 és 2010 között 119 millió dináros jogellenes haszonra tett szert.

Dragan Đilas, a Demokrata Párt elnöke a letartóztatással kapcsolatban kiemelte, hogy az egész ügy politikai indíttatású és a vádakkal ellentétben Ćeran épphogy megakadályozta a Kolubara meglopását.

– A Kolubara volt igazgatóját pont akkor tartóztatják le, amikor arra mutattunk rá, hogy milyen mélyre süllyedt az ország, amikor a választók akaratával szemben a belgrádi hatalom megdöntésére készülnek. Szégyen az országra nézve, hogy politikai leszámolások miatt értékes és kiváló szakembereket tartóztatnak le – mondta a DP elnöke.

A rendőrség igazgatója ezzel szemben azt álltja, hogy a politika egyáltalán nem befolyásolja a rendőrség munkáját, és a rendőrség az üggyel több mint egy év óta foglalkozik.

Mint ismeretes, az év elején Zorana Mihajlović volt energiaügyi miniszter arról számolt be, hogy nyomozás folyik a Kolubara vállalat ügyvitele kapcsán, mert fennáll a gyanú, hogy korábban több millió euróval károsították meg a bányamedencét, azzal, hogy a vállalat nem létező foglalkoztatottaknak fizetett ki béreket, 1000–1500 fizetést.

– A Kolubara a bűnözés és a korrupció fészke volt az előző kormány idején. Nem létező munkásoknak fizettek béreket, s tudni lehet, hogy a felszerelést is a valós ár háromszorosáért, négyszereséért, sőt hatszorosáért szerezték be, sürgősségi eljárás szerint meghirdetett tendereken – mondta ekkor a volt miniszter.

Nebojša Ćeran akkor a volt miniszter vádjaival kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben kiemelte, hogy a vállaltban 100 millió euró ellopását akadályozta meg azzal, hogy az előző évek gyakorlatától eltérően többé nem béreltek magáncégektől munkagépeket. Hozzátette, hogy azért volt szükség az egész település kilakoltatására, mert a lakosok tüntetni kezdtek, hogy mindenkire érvényes legyen a kisajátítási program. Szavai szerint a település lakosai arra hivatkozva kérték kitelepítésüket, hogy a bányamunkálatok első fázisa miatt a temetőt is el kellett költöztetni, valamint bányászati munkák és az esetleges terjedés miatt a település érintetlen részei is környezetkárosító hatásnak lettek volna kitéve. Mint megjegyezte, a Vojislav Koštunica kormánya által bevezetett program szerint kezdték meg kitelepíteni a polgárokat, méghozzá úgy, hogy minden egyes háztartás 35 százalékos előleget kapott az ingatlanukért, azzal, hogy a maradék összeget a kisajátítás utolsó napján kapják kézhez. A becslést a Kolubara szakemberei végezték el.

– Annak köszönhetően, hogy sikeresen kitelepítettük a település lakosságát és elköltöztettük a temetőjét, a Kolubara már az idén 3 millió tonna szenet termelhet ki, ezáltal pedig megakadályozhatjuk az elektromos energia külföldről való behozatalát, amellyel 80–100 millió eurós megtakarítása lesz az államnak – érvelt közleményében Ćeran.

A volt igazgató szerint a település alatt 350 millió tonna szén fekszik, amit, ha a következő évtizedekben elektromos áram előállítására használnak fel, akkor 10 milliárd euró értékben termelhetnek energiát.

– A vállalat 3 éven keresztül pozitív ügyvitelt folytatott, valamint 200 millió eurós beruházásokat végzett, méghozzá kölcsön felvétele nélkül. Olyan vállalatvezetési politikát folytattam, amely megakadályozta a korrupciót. Ha pedig ennek ellenére is a több ezer kisajátítási eljárásban valaki haszonra tett szert, annak felelnie kell tettéért – húzta alá a volt igazgató.

Radosav Savatijević-Kene, a Szerbiai Villanygazdaság igazgatóbizottságának egykori tagja egyébként a korábbi Kolubara-botrány egyik résztvevőjeként vált ismertté a hazai igazságszolgáltatás szervei számára munkagépek bérlésével kapcsolatos visszaélések miatt, jelenleg pedig azzal gyanúsítják, hogy kisajátítási területen kívül eső kastélyáért, kisajátítás címén, tetemes összeget kapott a vállalattól.