2024. április 26., péntek
VB-SELEJTEZŐK

Megérdemelt magyar vereség Romániában

Ötlettelenség (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Ötlettelenség (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Sajnos nagyon rosszul kezdődött a magyar labdarúgó-válogatott számára a Románia elleni bukaresti selejtező, elvégre a házigazdák egy Guzmics Richárd által eladott labdából már a 2. percben vezetéshez jutottak – Ciprian Marica használta ki a Haladás védőjének hibáját. Az egész első félóra magyar támadás nélkül zajlott le, ennek értelemszerű következményeként érkezett a második román gól: a magyar játékosok hagyták, hogy tologassák a románok a labdát, és nem álltak oda Mihai Pintilii elé, aki 25 méterről a felső lécet eltalálva bődületes gólt csavart a tehetetlen Bogdán Ádám kapujába. Az első magyar lövésre a 40. percig kellett várni, Hajnal Tamás löketét védte Tătăruşanu. Összességében elmondható, hogy csapnivaló kezdés után hasonló volt az első játékrész folytatása is, és a románok megérdemelten vezettek 2:0-ra – teljességgel érthetetlen volt, hogy a magyar csapat passzai rendre rövidek, hogy nincs higgadtság a megoldásokban, a román együttes úgy szerzett magabiztos vezetést, hogy közben nem játszott kimagasló focit.

A helyzet a második félidőben sem változott, Egervári Sándor kiválasztottjai alig jöttek ki a térfelükről, a vége előtt Tănase belőtte a románok harmadik gólját. Azt azért említsük még meg, hogy bizony többször is Bogdán bravúrjainak köszönhették, hogy nem lett nagyobb arányú vereség a vége. Magyarország semmit sem mutatott abból a harciasságból, küzdeni akarásból, ötletességből, amit az utóbbi időben gyakran láthattunk a válogatottól. Nem tudni, hogy a mérkőzés előtti hangulat – a magyar szurkolók összecsaptak a román rendőrökkel, többüket kórházba kellett szállítani, a himnuszt szinte az egész nézőtér kifütyülte – nyomta-e rá a bélyegét a teljesítményre, vagy a korai hátrány nyomán omlott össze a magyar csapat, mindenesetre a Románia elleni mérkőzés volt Egervári kapitánykodásának mélypontja, ilyen játékkal Dzsudzsák Balázsék elpuskázták annak a lehetőségét, hogy három körrel a selejtezők vége előtt a D csoport 2. helyén tanyázzanak – most már a románok kezében is a sorsuk, akik ezzel a győzelemmel kétpontos előnyre tettek szert Magyarországgal szemben.

A mérkőzés jegyzőkönyve

D csoport, 7. forduló
Románia–Magyarország 3:0 (2:0)
Nemzeti Aréna, Bukarest, 55 ezer néző. V.: Alberto Undiano Mallenco. Gólszerzők: Marica a 2., Pintilii a 30. és Tănase a 88. percben.

Románia: Tătăruşanu, Măţel, Goian, Chiricheş, Raţ, Bourceanu, Pintilii, Torje (Tănase, 58.), B. Stancu, Maxim (Popa, 64.), Marica (Hoban, 79.). Szövetségi kapitány: Victor Piţurca
Magyarország: Bogdán, Vanczák, Lipták, Guzmics, Kádár, Koman (Szabics, 85.), Korcsmár (Hajnal, 34.), Varga J. (Lovrencsics, 68.), Dzsudzsák, Böde. Szalai. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor