2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Védő a Realból, csatár a Leicesterből

189 érkező és 209 távozó játékos a nyári mérleg a magyar NB I.-ben

Annak ellenére, hogy világméretű gazdasági válságról beszélnek a pénzügyi szakemberek, csak a nyári, három hónapos átigazolási szezonban világszerte 10 454 játékos került új klubhoz, összesen 3,3 milliárd dollár értékben, ami 29 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ebből 2,3 milliárd dollárt öt topliga – az angol, a német, a francia, az olasz és a spanyol – költött el a Deloitte kimutatásai szerint.

De amíg külföldön az is lehet tudni, hogy egy Gareth Bale-szintű játékos másodpercenként mennyi pénzt keres majd a Real Madridban, addig a magyarországi viszonyokat még mindig titokzatos köd borítja. Az átigazolási híreiről ismert Transfermarkt.de portál az NB I. tizenhat csapatánál 189 érkezőről és 209 távozóról tud, az azonban elég hihetetlennek és hiteltelennek tűnik, hogy mindössze három játékosnál van feltüntetve vételár. Eszerint a Videoton 300 ezer euróért adta el Kakát a Deportivónak, a Puskás Akadémiához szerződő Tischler Patrikért 200 ezer eurót kapott az MTK, míg az Újpest 120 ezer eurót fizetett az FK Sarajevónak Asmir Suljićért.

A bajnok Győr a kameruni Patrick Mevoungou, a salvadori Rafael Burgos, az argentin-olasz Leandro Martínez és a jamaicai Rafe Wolfe mellett az utolsó pillanatban lecsapott a szabadon igazolható Rudolf Gergelyre. Felmerül a kérdés, hogy vajon a véletlenek szerencsétlen összjátéka-e, hogy a magyar válogatott csatár éppen a Győr–Diósgyőr bajnoki után közölte a vezetőkkel, hogy nem maradna Miskolcon. Ki tudja? Pintér Attila vezetőedző mindenesetre azt várja tőle, hogy gólokkal bizonyítson, rá is férne az együttesre néhány plusztalálat.

A Videoton se tétlenkedett, Kaká mellett eladta többek között Evandro Brandaót (Tondela), Nikola Mitrovićot (Maccabi Tel-Aviv) és Mladen Božović kapust (Tom Tomszk). Érkezett néhány hangzatos nevű légiós, de a nagy meglepetést mégis az okozta, hogy a véglegesen szerződtetett Juhász Roland sérülése után az a Gyepes Gábor is aláírt, aki se a Fradinak, se az MTK-nak nem kellett, de tavaly még a Vasasból is kilógott.

A Fradinál a csapatépítés egy örökkévalóság lesz, az utolsó két héten Akeem Adams, Ulysse Diallo és Gerson írt alá, majd hétfőn a Real Madridtól befutott David Mateos is. Nagyon kíváncsiak leszünk rá, hiszen akiben José Mourinho, majd Carlo Ancelotti is látott egy kis fantáziát, nem lehet kutyaütő.

A Honvéd légiósai is alaposan kicserélődtek, a bundavádakkal illetett Davide Lanzafame helyére Emanuele Testardi érkezett, Andrea Mancini szerződtetésével végre egy igazi nagy név is érkezett a Bozsik Stadionba – igaz, csak egy meccs erejéig, gyereknézőbe, Roberto Mancini személyében. Viszont ha valaki nem hosszabbított szerződést, már mehetett is, amerre látott, így pattintotta ki a keretből a klubvezetőség az U20-as vb-bronzérmes védőt, Debreceni Andrást (Diósgyőr).

Debrecenben a négy találatnál járó szlovén csatár, Dalibor Volas nagy fogás, nem is akárkit kell pótolnia, mint a távozó gólkirály Adamo Coulibalyt. Ebben segítségére lehet az utolsó pillanatban leigazolt diósgyőri L’Imam Seydi, míg Czvitkovics Péter becsülete az Európa-liga-mérkőzésen után telt ki végleg, a korábban Kortrijkban lassúnak titulált játékmester a Puskás Akadémiában bizonyíthat.

A Diósgyőr az utolsó napon a már említett Debreceni mellett lecsapott egy másik U20-as hősre, Futács Márkóra, a ferencvárosi nevelésű csatár bejárta már a topligákat, de most a Leicester Citytől hazatérve első NB I.-es meccsére készülhet majd.

Pápán az utolsó napon aláírt három évre a diósgyőri Youssef Sekour, míg az egykori kaposvári és ferencvárosi Maróti Bélától megváltak. A hírek szerint Tóth Bálint vezetőedző összerúgta a port Ivancsics Gellérttel és Tóth Bencével is, lehet, ők se lesznek sokáig a keret tagjai.

A Puskás Akadémia Czvitkovics mellett már korábban elcsábított pár rutinos játékost, ennek előbb-utóbb meg lesz az eredménye. Mezőkövesden Rudolfról álmodtak, Vaskó Tamást emlegették, végül a bombaigazolások helyett két győri, Kiss Máté és Linas Piliabitis érkezett megváltóként kölcsönbe.