2024. április 26., péntek

Sertéskiállítás Pacséron

Mélyponton a sertéstenyésztés – Tervezett termelésre lenne szükség

Az ágazat lehangoló helyzete ellenére is jó hangulatú találkozót, sertéskiállítást rendezett meg Pacséron a helybeli Magántermelők Egyesülete. Nagyszámú környékbeli sertéstenyésztő és a szakma jeles képviselőiként ismert egyetemi professzorok a tenyésztést érintő aktuális témákról tartottak előadást, és a jelenlevők vetőmag-, takarmány- és mezőgép, valamint lovasbemutatót, lóversenyt is láthattak.

Hatodik alkalommal került a sor a helybeli Társult Termelők Egyesülete és Micracoop Kft. szervezésében sertéskiállításra Pacséron, ezúttal a lóversenypályán és környékén tartották meg az eseményt.
– Érdemes figyelmet fordítani a sertések minőségére, és egy ilyen kiállításon van rá mód, hogy a tenyésztők értesüljenek a különféle fajták előnyeiről – jelentette ki Miklós József főszervező, a pacséri Társult Termelők Egyesületének elnöke, aki azt is elmondta, hogy a Micracoop jóvoltából 15 tenyésztő jószágállományánál kezdték el a szelekciót, és ők már jövőre potenciális kiállítók lehetnek.
– Jó anyaállományt kell előállítani, melyek több leválasztott malacot adnak, kevesebb takarmánnyal nagyobb súlyszaporulatot tudnak elérni – mondta Miklós, hangsúlyozva, hogy az évről évre csökkenő állományra az áron kívül kihatással van a politika is, hisz nincs tervezett termelés, gyakran nem tudják kinek eladni a jószágot. Szerződéses termelésre és meghatározott piacra van szükség.

Szombathy Zoltán, a pacséri helyi közösség tanácsának elnöke a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy bízik benne, hogy az árparitásnak előbb-utóbb be kell állnia, és meggyőződése, hogy ebben a faluban a mezőgazdasági termelésnek és jószágtenyésztésnek nagy szerepe lesz a következő években. A rendezvényt Radomir Šuša, a Topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat igazgatója nyitotta meg, majd ismert szakemberek, dr. Stanimir Kovčin, az újvidéki Mezőgazdasági Egyetem professzora és dr. Major Ferenc, a Szerbiai Sertéstenyésztők Szövetségének elnöke tartottak előadást, és tanáccsal látták el a hozzájuk forduló sertéstenyésztőket.

A helybeli kiállítókon kívül Doroszlóról, Bajmokról, Felsőhegyről, Njegoševóról és Topolyáról érkezett tenyésztők is bemutatták egyedeiket, melyek között volt előhasi koca, tenyészsüldő és tenyészkan is.  A rendezvényt a helybeli és topolyai önkormányzat, valamint a pacséri Bácska Lovasklub is támogatta.