2024. április 26., péntek

Megkezdte munkáját az átalakított kormány

Az első ülésen leváltások és kinevezések szerepeltek napirenden

A köztársasági parlament többnapos vita után hétfőn éjszaka tizenegy órakor 134 igen, 65 nem és 51 tartózkodó szavazattal megválasztotta a szerb kormány tizenegy új tagját, akik ezt követően letették a miniszteri esküt. Az átalakított kormány legfontosabb stratégiai célja az európai integráció folyamatának felgyorsítása, az ország gazdasági fejlesztése és a közpénzügyek konszolidációja, nyilatkozta hétfőn este Ivica Dačić kormányfő, aki hiszi, hogy a köztársasági kormány átalakítása fokozza a miniszterek, valamint munkatársaik munkakedvét és teljesítményét.

Kedd reggel elsőként Vanja Udovičić sportügyi, Aleksandar Antić közlekedési és Tomislav Jovanović oktatási miniszter vette át elődjétől hivatalát. Nem nagy szavakra, hanem tettekre van szükség, mondta Antić, miután Alisa Marić volt sportügyi miniszter megismertette a rá váró feladatokkal. Antić számításai szerint hatalmas és kihívásokkal teli munka vár rá, ez azonban nem rettenti el, mert mint mondta: „Felelősségként éli meg, hogy segítsen Szerbiának.”

Antićot Milutin Mrkonjić, a közlekedési tárca volt vezetője fogadta. Antić a nagy infrastrukturális projektumok megvalósítását jelölte meg prioritásként. Ezek között első helyen a közlekedési folyosók építése, a meglevő úti infrastruktúra karbantartása, a vasúti hálózat felújítása, valamint az orosz hitel lehívása állnak, részletezte Antić.

Hivatalának átvétele után Jovanović elsőként a Belgrádi Egyetemet kereste fel, és részt vett a Szerbiai Egyetemek Rektori Tanácsának konferenciáján. Az oktatásnak és a tudománynak iránymutató szerepet kell betölteniük. Az ezekbe a területekbe fektetett eszközök biztosan megtérülnek, valamint elősegítik az ország fejlődését – fejtette ki Jovanović.

– Bármelyik utalást és ötletet kész vagyok meghallgatni. A szerbiai egyetemeket nem az alapján ítélem meg, hogy állami irányításúak, vagy magánkézben vannak, sem az alapján, hogy nagyok vagy kicsik. Az az észrevételem, hogy egyetemeink tétlenek és lassúak. Bizonyítsuk be, hogy ez másképpen is lehet, hogy képesek vagyunk gyorsak és hatékonyak lenni – magyarázta Jovanović.

A kora délutáni órákban az átalakított kormány megtartotta első ülését, ahol Tanja Miščevićet hivatalosan is kinevezték Szerbia uniós tárgyalócsoportjának a vezetőjévé, valamint döntést fogadtak el a tárgyalócsoport képzéséről. Ezt követően a kormány felmentette azokat az államtitkárokat, akik az új vezetéssel továbbműködő minisztériumokban dolgoztak.

Tanja Miščević, Szerbia uniós tárgyalócsoportjának a vezetője kedden azonnal tárgyalóasztalhoz ült Branko Ružić európai integrációs kérdésekkel megbízott tárca nélküli miniszterrel, és megkezdték áttanulmányozni a csatlakozási tárgyalások megnyitásához kapcsolódó dokumentációt. Sok a munka – mondta a találkozót követően Miščević.

Nebojša Rodićot a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatói tisztsége, Milan Pajevićet pedig a kormány európai integrációs irodája igazgatójának tisztsége alól mentették fel. Ezután döntést hoztak arról, hogy Aleksandar Vulin tárca nélküli miniszter vezeti továbbra is a kormány Koszovó-ügyi irodáját, Branko Ružić európai integrációs kérdésekkel megbízott tárca nélküli minisztert pedig kinevezték a kormány káderbizottságának az elnökévé.

Az elemzők közül Vladimir Goati, a Transzparens Szerbia elnöke értékelte a kormány átalakítását. Elmondta, hogy ez a lépés semmit nem fog eredményezni, hiszen egyetlen cél lebegett a hatalom tagjai előtt: kizárni a Mlađan Dinkić vezette Szerbia Egyesült Régióit a köztársasági kormányból. Ebből adódóan nem valószínű, hogy a kormány politikája bármilyen szempontból is megváltozik majd – hangsúlyozta Goati.

– Az átalakításnak nem az volt a célja, hogy jobbá váljék a kormány összetétele, hanem az, hogy kizárják a kormánykoalíció számára feleslegessé vált partnert, amely a kiemelkedően fontos pénzügyi szektort tartotta a kezében. Kétlem, hogy bármi is megváltozik a kormány politikájában. Egyedül annak tekintetében vagyok optimista, hogy a mostanitól már nem lesz számottevően rosszabb a helyzet. Dinkić különösen jó főszereplője volt a gazdasági politikának. Azt a helyet vették el tőle, ahonnan a legtöbbet nyújthatta volna Szerbiának – fogalmazott Goati.

A külföldi hírügynökségek szintén foglalkoztak a szerb kormány átalakításával. A Reuters számára az volt a leginkább elismerésreméltó hír, hogy a pénzügyi tárcát ezentúl a huszonkilenc éves, az Amerikai Egyesült Államokból visszatért, pártfüggetlen Lazar Krstić vezeti. Az ANSA számára a SZER és Dinkić kizárása állt fókuszban, a Szabad Európa számára pedig az, hogy az átalakított kormány eggyel több minisztériumból áll fel.

Az átalakított kormányban Branko Ružić, a Szerbiai Szocialista Párt eddigi köztársasági parlamenti frakcióvezetője tölti be az európai integrációs kérdésekkel megbízott tárca nélküli miniszter tisztségét, Aleksandar Antić, a belgrádi városi képviselő-testület elnöke a közlekedési tárca élére került, Ivan Tasovac, a Belgrádi Filharmónia vezetője az új művelődési miniszter, dr. Tomislav Jovanović, a Belgrádi Egyetem Orvostudományi Karának korábbi prodékánja az oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési tárcát vezeti, Vanja Udovičić európa és világbajnok vízilabdázó az új sportminiszter, Lazar Krtić a pénzügyi szektort irányítja, Dragan Glamočić, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának tanára a mezőgazdasági tárcát, Igor Mirović, a Szerb Haladó Párt jelenlegi tartományi frakcióvezetője a regionális fejlesztési és közigazgatási tárca élére került, Saša Radulović a gazdasági minisztériumot irányítja, Nebojša Rodić a védelmi minisztériumot, Aleksandar Vulin pedig a Koszovó-ügyi kérdésekkel megbízott tárca nélküli miniszterévé vált a kormánynak.