2024. április 26., péntek

Novemberre várható a sportcsarnokavató

Moholon az utolsó simításokat végzik a sportcsarnok épületén

A moholi Novak Radonić Általános Iskolában 2008 tavaszán helyezték el ünnepélyesen a sportcsarnok alapkövét, de csak több éves szünet után, a 2012-es év elejétől folytatódtak intenzíven a munkálatok, amelyek napjainkban fejeződnek be a parkettapadló festésével. Snežana Došić iskolaigazgato elmondta: ha minden a terv szerint zajlik, novemberben ünnepélyesen felavatják a sportlétesítményt, amely az elmúlt évek egyik legjelentősebb beruházása Moholon. A sportcsarnok kiépítése és felszerelése 130 millió dinárba került, és állami támogatásból finanszírozza a beruházó moholi iskola és a társberuházó adai önkormányzat, amely a községi büdzséből is több millió dinárt fordít a létesítményt felszerelésére.

– A moholi iskola sportcsarnokában folynak a munkálatok – magyarázta Snežana Došić iskolaigazgató. – A nyár folyamán a kivitelező cég lerakta a parkettapadlót, amelyet a hónap derekán lelakkoztak. Erre egy újabb lakkréteg kerül, majd ezt követi a vonalak kirajzolása. Ezután újabb két réteg lakk kerül a padlózatra. A munkálatok során természetesen figyelembe kell venni a lakk száradási idejét is, amit ki kell várni. A parkettapadló lakkozásával befejeződnek a munkálat a sportcsarnokban. Marinika Ciobanu tartományi sport és ifjúságügyi titkár moholi látogatásakor megígérte, hogy a tartomány támogatni fogja a létesítmény felszerelésére. Több mint 5 millió dináros támogatásra pályáztunk a tartományi titkárságnál, de végül 2 millió dinárt kaptunk, amit átutaltak az intézmény számlájára. Így folyamatban van a közbeszerzési pályázat kiírása a felszerelés beszerzésére. A felszerelés többi részének megvásárlásához az adai önkormányzat járult hozzá 2 millió dinárral. Emiatt az önkormányzatnak is közbeszerzési pályázatot kell kiírnia. Szükségünk lenne még további 1 millió dinárra a gerendák, a padok, a bakok és a különféle sportszerek megvásárlásához, de erre jelenleg nincs pénz, ezért a már meglévő kellékeket használjuk. Az önkormányzati és tartományi támogatásból tervezzük felszerelni az öltözőket a gyerekek, a tanárok és az edzők számára, valamint az elektromos vezérléssel felhúzható kosárlabda állvánnyal és palánkkal, mert csak ilyen berendezés helyezhető el a 40 méter hosszú csarnokban. Az épületbe további kosárlabda palánkokat, kézilabdakapukat, pótkapukat valamint elektromos eredményjelző-táblát szerzünk be. Az utóbbi csak a sportklubok miatt, hiszen az iskolának ez szükségtelen. Emellett bordásfalakat vásárolunk és mindazt, ami szükséges egy jól felszerelt sportcsarnokhoz – nyilatkozta az iskolaigazgató.
A munkálatok végeztével az iskolának a létesítmény üzembe helyezéséhez szükséges dokumentumokat is be kell szerezni. Snežana Došić megjegyezte: ha minden a tervek szerint alakul, akkor novemberben megtartják az ünnepélyes avatóünnepséget és átadják rendeltetésének a létesítményt. Ezzel kapcsolatosan már megkezdték az egyeztetést, mivel méltóképpen szeretnék felavatni a sportcsarnokot, amely az elmúlt évek egyik legjelentősebb beruházása Moholon. Az iskolaigazgató közölte, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alap és a köztársasági befektetési alap 120 millió dinárral támogatta az építekezést. A tartomány sport és ifjúságügyi titkárság 2 millió dinárt folyósított a berendezésre, akárcsak az adai önkormányzat, amely további 1,5 millió dinárral járult hozzá a munkálatok elvégzéséhez. Snežana Došić hozzátette: a helyi önkormányzat társberuházóként vett részt a projektumban. Mint mondta, nagyon jól együttműködtek a Bilicki Zoltán polgármester vezette adai önkormányzattal és nagyon hálásak, hogy segítettek a sportcsarnok megépítésében és felszerelésében. Az igazgató szerint a beruházás teljes összege 130 millió dinár körül alakul.
A befejezés előtt álló sportlétesítmény közel 1780 négyzetméter alapterületű, parketta padlózattal, több öltözővel és szanitáris helyiséggel, valamint 400 férőhelyes lelátóval, alkalmas kézilabda-, kosárlabda- és röplabdamérkőzések lebonyolítására. Snežana Došić elmondta, hogy a közeljövőben a létesítmény üzemeltetését is meg kell oldani, amelynek költségeit a helyi önkormányzatnak kell viselni. Emellett biztosítani kell az épület karbantartásához és üzemeltetéséhez a megfelelő számú személyzetet.
– A sportcsarnok üzembe helyezésével 1700 négyzetméterrel megnő az iskola területe. Emiatt új munkahelyeket kell kiharcolni az oktatási minisztériumnál, ami nehéz feladat lesz. Az épületben szükség lenne egy gondnokra, akik délutánonként felügyelne az épület használatára és az itt tevékenykedő sportegyesületekre. A normatíva szerint 450 négyzetméterrel kell egy takarító alkalmazni, vagyis további 3,5 takarítóra lenne szükségünk az épület takarításához. Nem hiszem, hogy ennyi ember alkalmazását engedélyezi a minisztérium a megszorítások idején. Emiatt várhatóan szükségünk lesz olyan iskolán kívül befolyásos személyek segítségére, akikkel közösen kiharcolhatjuk újabb személyek alkalmazását – nyilatkozta az iskolaigazgató.
A jövőben a sportegyesületek is használhatják a sportcsarnokot edzések megtartására. Az igazgató elképzelése szerint a régi tornateremben edzenének a karatézók, birkózók, aerobikosok és a táncosok, az új épületben pedig a focisták, a kézilabdázók és a röplabdázók.