2024. április 26., péntek

Gázállarcért állnak sorban Izraelben és Törökországban

Izraelben és Törökországban gázálarcokkal és óvóhelyekkel készülnek a Szíria ellen várható katonai csapás esetleges kihatásaira területükön.

Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint Izraelben több ezren tülekedtek csütörtökön a gázálarcokat elosztó helyek bejáratánál, szíriai megtorló csapásoktól, esetleges vegyifegyver-támadástól tartva. Haifán több mint ötezren álltak sorba polgári védelmi csomagjukért, rendőröket kellett kivezényelni a rend fenntartására. Csütörtökön az észak-izraeli városban egy sportcsarnokot is megnyitottak az elosztás megkönnyítése végett.
A tízes tévécsatorna híradója szerint már szerdán is hatalmas tömegek álltak egész nap gázálarcokért, sokfelé veszekedések tették kaotikussá a helyzetet. Jeruzsálemben a feldühödött tömeg erőszakkal kirámolta a védelmi dobozokat egy elosztóhelyről, melyet ezután határozatlan időre bezártak.
A közszolgálati rádió szerint a helyi polgármesterek sokfelé megnyitották, és ha kellett, kitakaríttatták a közösségi óvóhelyeket. A Ynet című honlap közölte azon tel-avivi föld alatti parkolók listáját, amelyeket vészhelyzetben óvóhelyekké nyilvánítják, és ezekben további több mint egymillió ember kereshet oltalmat szükség esetén.
Törökországban is készülnek egy szíriai vegyifegyver-támadás lehetőségére. A közös határ mentén élelmiszerből, ivóvízből és gázálarcból készleteket halmoznak fel, és a kormány katasztrófavédelmi központja csütörtökön egy twitter-üzenetben bejelentette, hogy a határ mentén hét bunkert alakítanak ki a civilek megoltalmazása érdekében.
Ankara száz tagú vegyifegyver-szakértői csoportot küld a határvidékre. Törökország Bassár el-Aszad szíriai elnök legélesebb bírálója, az ellenzék és a felkelők támogatója. A török vezetés a héten közölte, hogy kész részt venni bármilyen, a szíriai kormány ellen szerveződő nemzetközi koalícióban.