2024. április 26., péntek

Himalája és alkoholteszt

A köztársasági képviselőházban kezdetét vette a minisztériumokról szóló törvény módosítási javaslatának vitája – Nem esett sok szó a napirendi pontról

Már tudni, kiket javasol miniszteri feladatok ellátására a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt azonban csak szerdán vagy csütörtökön hozza meg végleges döntését. A képviselőház leghamarabb pénteken vagy szombaton dönt majd a tárcavezetők kinevezéséről. A haladók vasárnapi főbizottsági ülésén, valamint hétfőn Aleksandar Vučić pártelnök arra tett javaslatot, hogy a sokat emlegetett Lazar Krstić vezesse a pénzügyminisztériumot, Dragan Glamočić, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának tanára az agrártárcát, Igor Mirović jelenlegi tartományi frakcióvezetőt jelölte a regionális fejlesztési tárca élére, a szaktanácsadással foglalkozó Saša Radulovićot a gazdasági minisztérium élére, a védelmi minisztérium vezetőjének pedig Nebojša Rodićot, a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség (BIA) eddigi igazgatóját javasolta. Lapértesülések szerint Ivan Tasovacnak, a Belgrádi Filharmónia vezetőjének adnák a szocialisták a kulturális tárcát, Branko Ružić parlamenti képviselőnek, a Partizan labdarúgóklub alelnökének pedig a sportminisztérium irányítását.

A köztársasági képviselőház hétfői ülésén Nikola Selaković igazságügyi miniszter beszélt az érvényben levő törvény módosításairól, melynek lényege, hogy Ivica Dačić miniszterelnök kabinetjét ezentúl eggyel több, vagyis tizennyolc minisztérium alkotja majd, mert két minisztériumot hoznak létre az eddig egységes gazdasági és pénzügyi tárcából.

Selaković szerint a módosításokra azért van szükség, hogy összekössék, csoportosítsák a hasonló ügyek intézését. A pénzügyminisztérium a köztársasági költségvetéssel, bevételek és kiadások kezelésével, a makrogazdasággal, fiskális felmérésekkel, szerencsejátékokkal, devizarendszerrel, külföldi hitelek kérdésével foglalkozik majd. A gazdasági tárca a gazdasági fejlődés témakörébe tartozó ügyeket intézi a jövőben, befektetésserkentő intézkedéseket javasol, a mesterségek, kis- és középvállalatok, idegenforgalom fejlesztésére koncentrál majd a miniszter elmondása szerint. Az ellenzék az ülés elején kifogásolta, hogy túl későn kapták kézhez a módosítási javaslat szövegét, így ellehetetlenítették számukra a megfelelő felkészülést a parlamenti vitára. Nebojša Stefanović házelnök az ezzel kapcsolatos kritikákra válaszolva annyit közölt, hogy mindvégig tiszteletben tartották a parlament ügyvitelében kijelölt határidőket.

„A POLGÁROK ZAKLATÁSA”

A képviselőház ülésén sok mindenről vitáztak a képviselők – a legkevesebbet a napirendi pontról. Miután Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke a kormányátalakítás hiábavalóságra hívta fel a figyelmet, s a polgárok hat hónapon át tartó zaklatásának nevezte azt, a haladók támadásba lendültek, és azt hánytorgatták fel, hogy Jovanović szabadsága alatt hegyet mászott, a Himaláján és a Karakorumon is járt, ahol a síjegy 80 ezer euróba kerül. Selaković szerint felelőtlen politikai hozzáállásnak számít Hvarról, Pakisztánból vagy a Karakorumról üzengetni a szerbiai polgároknak. Jovanović azt válaszolta, hogy a politikán kívüli tevékenysége igazán nem tartozik a parlament napirendi pontjai közé, s hogy amíg pénzt keres, úgy költi azt el, ahogyan csak szeretné. Hozzátette: neki Mišković még egyetlen repülőutat sem fizetett. Az SZHP és az LDP többi képviselője is bekapcsolódott a szócsatába, és éles vita alakult ki. Žarko Korać, a Szociáldemokrata Unió elnöke próbálta visszaterelni a vitát a rendes kerékvágásba – nem túl nagy sikerrel. Jadranka Joksimović, a haladók képviselője arra tett javaslatot, hogy végezzenek alkoholtesztet a parlamentben, mert szerinte az ital beszél sok ellenzéki képviselőből. Borislav Stefanović demokrata párti frakcióvezető reakciójában véleményének adott hangot, hogy amennyiben kimutatnák, ki mennyit ivott, parlamenti többség nélkül maradna a hatalmi koalíció.

„DAČIĆ KORMÁNYA MEGBUKOTT”

Az LDP képviselői meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a haladók alig várják a rendkívüli választások kiírásának lehetőségét, miközben úgy tesznek, mintha minden erővel el akarnák azt kerülni. A kormányátalakítás semmilyen támogatást sem kap ettől a párttól – hangzott el az ülés folyamán. A Szerbiai Demokrata Párt módosítási indítványokat sem nyújtott be a törvény javasolt szövegére, mert valódi vita hiányában értelmetlennek találták volna azt Slobodan Samardžić képviselő beszámolója szerint. Közölte, hogy a kormányátalakítás témáját besározták, s jobb lett volna hat hónappal ezelőtt kiírni a rendkívüli választásokat, akkor ugyanis ma már egy a jelenleginél legitimebb kormány vezethetné az országot.

A Szerbia Egyesült Régiói módosítási indítvány útján próbálja ismét összevonni az eddigiekben Mlađan Dinkić pártelnök vezette gazdasági- és pénzügyminisztériumot, mert ezt racionálisabb megoldásnak tartják – számolt be Vladimir Ilić frakcióvezető. Hozzátette, hogy a SZER nem fogja akadályozni a kormány munkáját, de mindig fel fogja hívni a nyilvánosság figyelmét a hibákra. Közölte, hogy ez a párt a mély és átfogó rekonstrukciót támogatta, végül azonban kiderült, hogy személycserékre egyszerűsítették le az egész történetet. Meggyőződése, hogy a párt nem a kormányon belüli rossz eredmények miatt rekedt a koalíción kívül.

A Demokrata Párt szerint az átalakított kabinetnek nem lesz megfelelő szakértelme a gondok rendezéséhez, s világos programmal sem rendelkezik majd. Borislav Stefanović szerint a kormány „nagy tudásáról” tanúskodik az is, hogy fél évbe telt kijavítani egy mondatot a minisztériumokról szóló törvényben, s különálló minisztériumként írni be a gazdasági és pénzügyi tárcát. Úgy értékelte, hogy Ivica Dačić kormánya voltaképp megbukott, s most Aleksandar Vučić kabinetje van éppen alakulóban.

VUČIĆ: VÁLASZTÁSOK NÉLKÜL NEM LESZEK KORMÁNYFŐ

– Nem érdekelne a kormánynak egy olyan átalakítása, melyet követően miniszterelnök lennék – nyilatkozta a képviselőházban újságíróknak Aleksandar Vučić. Hozzátette, nem tartja kizártnak, hogy egyszer, adott választások után kormányfő lesz, de mint mondta, az is megtörténhet, hogy sohasem lesz az. Választások nélkül azonban semmiképp sem lép ebbe a tisztségbe – húzta alá. Azt mondta, elege van már a napi szinten jelentkező ezzel a témával kapcsolatos szándékos félrevezetésekből, álhírekből.

A képviselőkhöz intézett beszédében konstruktív bírálatok megfogalmazására szólította fel az ellenzéket, mert nem tudja elfogadni a kritikát olyan tettek miatt, melyeket az ellenzék is szorgalmazott, s most csak azért bírálja, mert a kormánynak sikerült véghez vinnie.

– Hibáztunk, amikor mi is így politizáltunk, ezért volt a mai ellenzék korábban ilyen sokáig hatalmon – értékelte Vučić.