2024. április 26., péntek

Pajtić: Harcolni fogunk az RTV fennmaradásáért

Bojan Pajtić vajdasági kormányfő kijelentette: a tartományi kormány továbbra is harcolni fog a Vajdasági Rádió és Televízió fennmaradásáért, a nemzeti közösségek szerzett jogaiért és az anyanyelvükön sugárzott műsorokért.

– Nem könnyű ma megőrizni a szerzett jogokat, és mindannyiunknak erőfeszítéseket kell tennünk azért, hogy Vajdaságban mindenki büszkén mondhassa, hogy ő szerb, magyar, ruszin, szlovák, horvát, román anélkül, hogy tartania kelljen bárki reakciójától is – jelentette ki a ruszinok hagyományos aratófesztiválján Kucorán.

Vajdaságban nagy figyelmet fordítunk minden nemzeti közösség egyediségének a megőrzésére, ám ugyanakkor a kultúrák, a nyelvek, a konyhák, a zenék összefonódnak, és egy különleges módon alkotnak egészet –mondta a tartományi kormány elnöke.

Mint kiemelte: lényeges annak az ápolása, amit az őseink néhány évszázaddal ezelőtt mint értéket hoztak magukkal, függetlenül attól, hogy honnan jöttek. Pajtić köszönetet mondott a ruszin közösségnek, hogy példamutató módon őrzik hagyományaikat, és mint hozzátette, a vajdasági kormány mindig partner a tartomány területén élő minden nemzeti közösség kulturális hagyományainak ápolásában és fejlesztésében.

A kucorai aratófesztivál idén jubileumi, mert most ünneplik a 250. évfordulóját annak, hogy a ruszinok Kucorára költöztek. Arról is megemlékeztek, hogy 100 éve volt az első ruszin nyelvű színielőadás.