2024. április 26., péntek

Újabb segélycsomag Görögországnak?

Az EU egyik biztosa szerint további, valamivel több mint 10 milliárd eurós segélyre lesz szüksége Görögországnak, ami jóval kisebb azonban, amit Athén kapott az előző két mentőcsomagban. A görög pénzügyminiszter is hasonló nagyságrendű összegről beszélt, de szerinte ez már új megszorításokat mellőző támogatás lesz.

Günter Oettinger, az Európai Unió energiaügyi biztosa, aki Angela Merkel német kancellár kormányzó pártjának a tagja, azt mondta, hogy a harmadik, ezúttal „mini-csomagra” a 2014–2016-os periódusban jelentkező finanszírozási lyukak betömésére lesz szükség.

A hatodik éve gazdasági recesszióban lévő Görögország eddig két segélycsomagot kapott euróövezeti partnereitől és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), mintegy 240 milliárd euró értékben.

Günter Oettinger négy héttel a német választások előtt beszélt arról, hogy Görögországnak újabb, de az eddigiekhez képest jóval kisebb segélycsomagra lesz szüksége. A német választások egyik központi témája Németország szerepvállalása Görögország megsegítésében.

Janisz Szturnarasz görög pénzügyminiszter egy helyi lapnak azt nyilatkozta tegnap, hogy Athénnak extra támogatásra lehet szüksége euróövezeti partneri részéről, ami a jelenlegi mentőcsomag jövő év közepi lejárta és a 2016 közötti időszak szükségleteit fedezné. A pénzügyminiszter hozzátette, hogy ha egyáltalán szükség lesz a támogatásra, akkor az 10 milliárd euró körüli lenne. Ez azonban már nem új nemtőcsomag lenne, hanem támogatás, amihez nem párosulnának megszorítások – mondta a görög pénzügyminiszter.

A héten Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter utalt először arra, hogy egy újabb mentőcsomagra lesz szüksége Görögországnak, mivel a jelenlegi segélycsomag jövőre lejár. A pénzügyminiszter az újabb segélycsomag várható nagyságáról nem mondott semmit.