2024. április 26., péntek

Elrendelték Mubarak szabadon engedését

Egy kairói bíróság elrendelte szerdán Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök szabadlábra helyezését – közölte egy bírósági és egy biztonsági forrás.

A 2011 februárjában megbuktatott államfő az ügyvédje elmondása szerint csütörtökön hagyhatja el a dél-kairói Tora börtönt. Az ügyészség közölte: nem fellebbez a döntés ellen.

A 85 éves Mubarakot, aki 1981-től 2011 februárjáig irányította az észak-afrikai országot, belügyminiszterével együtt tavaly életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték az egyiptomi „arab tavasz” során alkalmazott rendőri erőszakért és több száz tüntető haláláért. Az ítélet ellen mind az ügyész, mind a védelem fellebbezést nyújtott be, a másodfokú tárgyalást még nem tűzték ki. Mubarak ugyanakkor már több mint két éve van börtönben, vagyis letöltötte azt a maximális időt, ameddig egy személy Egyiptomban az őrizetbe vételétől számítva a jogerős ítélet kimondásáig fogva tartható.

Az illetékes észak-kairói büntetőbíróság egyik tisztségviselője elmondta: a volt államfő az ellene folyó eljárások lezárultáig otthonában maradhat.

Mubarak szabadon engedése valószínűleg tovább szítja a belpolitikai feszültséget Egyiptomban, ahol Mohamed Murszit, az ország első szabadon választott elnökét július 3-án a hadsereg elmozdította hivatalából. A Murszit támogató Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom hívei azóta nap mint nap az utcára vonulva adnak hangot felháborodásuknak és követelik a volt elnök hatalomba való visszahelyezését.