2024. április 26., péntek

A krumpli dicsérete

Másodízben tartottak Topolyán Krumplifesztivált – Hét csapat – fél mázsa burgonya

Az idei évben immár másodszor tartottak Krumplifesztivált a topolyai tájházban. A tavalyi, első ilyen rendezvényhez hasonlóan az idén is nagy volt az érdeklődés. Nem kevesebb mint hét csapat nevezett be, és a látogatókkal, vendégekkel együtt közel kétszázan voltak kíváncsiak az eseményre.

A csapatok már a délelőtt folyamán összegyűltek, és megkapták feladataikat, az első versenyszám a krumplipucolás, -hámozás volt. A szorgos asszonyi kezek között meglepően sok férfikéz is kivette részét a vetélkedésből. A gyerekek számára most is több ügyességi vetélkedőt szerveztek. A legfiatalabbak kitörő örömmel fogadtak egy-egy feladatot, és teljesítése után közösen ünnepelték a sikert.
A szervezők ezúttal több mint hatvan kiló burgonyát biztosítottak a csapatok részére, de ebből csak ötven kilogrammot használtak fel. A húsnál jobb a krumpli (vagy fordítva!) – tartja a mondás, és ezt nem tévesztették szem elől azok sem, akik a krumplipaprikásfőző versenyen vettek részt. Természetesen mind a hét induló benevezett a gasztronómiai megmérettetésre is.

Időközben számos érdekes vetélkedővel, a népi tánc alapjainak elsajátításával, szórakoztató népi zenével múlathatták idejüket a jelenlevők. Az eredményhirdetés után tovább fokozódott a délelőtt folyamán már megalapozott hangulat.

Noha a szervezők és a részvevők között is egyöntetű volt a vélemény, hogy nem a végeredmény a fontos, inkább a találkozás, a nyár egyik – talán utolsó ilyen – szórakozási,  kikapcsolódási lehetősége, meghozták a végső helyezési sorrendet. Ennek értelmében összesítettben első lett a Törpikék, második a Nefelejcs, harmadik pedig a Tulipán csapat. A szervezők elégedettek az idei rendezvény visszhangjával, és szeretnék, ha az esemény a jövőben hagyományossá válna.

A topolyai tájház nyári műsorsorozata ezzel még korántsem ért véget, hiszen már az előttünk álló hétvégén gazdag – nem mindennapi – látványossággal várják a topolyaiakat. Augusztus 24-én Topolyán vendégszerepel a szabadkai Interetno Fesztivál résztvevőinek több csoportja. 19 órától a lengyelországi Jagello Egyetem művészcsoportja lép közönség elé. Őket az olaszországi Fontanavecchia folkegyüttes követi. Előadásaik az olasz hangszerek, az olasz kultúra szépségét közvetítik a világ minden táján. Panama egyik legkiemelkedőbb néptáncegyüttesét, az Academia Folklorica Jose A Corella együttest is láthatják. A belépő önkéntes adomány. Kedvezőtlen időjárás esetén a műsort a moziteremben tartják.