2024. április 26., péntek

Szent István-napi ünnep Horgoson és Oromhegyesen

A hétvégén Magyarkanizsa község két településén is Szent István-napi ünnepséget tartottak. Oromhegyesen vasárnap egész napos programot szerveztek a falubelieknek. Oromhegyes helyi közösségének elnöke, Balla Lajos értékelése szerint ennyire jól még sosem sikerült a rendezvény. A 10 órakor kezdődő szentmisén telt ház előtt szentelték meg az új kenyeret.

Délelőtt a faluház melletti kispályán labdarúgó-bajnokságot tartottak, melyen három hazai csapat vett részt, közben pedig az Eleink eledelei főzőverseny résztvevői is hozzáláttak a halászlé elkészítéséhez. A 13 versenyző közül az oromhegyesi Erdélyi Zsuzsanna főztje bizonyult a legjobbnak, a falu testvértelepüléséről érkező kisszállási csapat pedig különdíjban részesült. A délután a művelődési programok jegyében telt, többek között kiállítást rendeztek a nemzetközi festőtáborban készült gyermekrajzokból, 16 órától pedig ünnepi műsort szerveztek, ahol felléptek a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület tagjai és az általános iskola diákjai.

Horgoson vasárnap délután kézműves-kirakodóvásárral indult a program, majd ünnepi szentmisét mondott ft. Gutási Ákos plébános a római katolikus templomban, a falu központjában lévő Szent István-szobornál pedig este folytatódott az ünnepség. Megnyitóbeszédet mondott Bacskulin István, a helyi közösség elnöke és Vass Zoltán történész, akik a megemlékezés mellett aktuális történésekre is reflektáltak.
– Meg kellett találniuk a módját a maguk korában, hogy véreik az országban maradjanak. A mi korunknak is választ kell találni a falvak kiüresedésére. Meg kell tanítanunk utódainkkal megszerettetni a szülőföldet! Ehhez kérjük néhai királyunk segedelmét! – idézet Vass Zoltán beszédéből.

A rendezvény színvonalát idén is verssel, tánccal és énekkel emelték. Fellépett Micsik Béla, aki tekerőn középkori és egyházi éneket adott elő, valamint Babits Mihály versét szavalta Földi Petra hetedik osztályos tanuló. A Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület egy látványos táncprodukcióval készült, feltehetően kizárólag erre az alkalomra, a Honfoglalás c. film megindító dallamára. A műsor végén a plébános Szent István-litániát tartott, majd az egybegyűltek elhelyezték virágaikat a szobor mellett álló Boldogasszony-kereszt tövében. Ezt követően szétosztották a megszentelt cipókat a közönség soraiban, rövid technikai szünet után pedig kezdetét vette az István, a király c. rockopera szabadtéri vetítése.