2024. május 5., vasárnap

Helyi dolgozókat foglalkoztassanak a helyi cégek

Az adai önkormányzat adó- és járulékkedvezményben részesítené a községi munkaerőt alkalmazó vállalkozásokat – Várható beruházások az ipari zónában

A foglalkoztatottság javítása érdekében az adai önkormányzat augusztusban programot tesz közzé, amely alapján adókedvezményben részesítené azokat cégeket, amelyek 95 százalékban községi munkaerőt alkalmaznak. Bilicki Zoltán adai polgármester elmondta: az elmúlt egy évben Ada községben nőtt a munkanélküliek száma.

Jelenleg 1200 munkanélkülit tartanak nyilván, ami 250 fővel több, minta 2008 és 2012 közötti átlag. A polgármester azonban bízik abban, hogy az elkövetkező másfél évben növekedni fog a helyi foglalkoztatottak száma, miután a tervek szerint az adai ipari zónában új vállalkozások létesülnek, valamint meglévő cégek hajtanak végre fejlesztéseket. Reményei szerint a jövő év végéig 150 új munkahely létesülne a beruházásoknak köszönhetően.
– Az idén a horvát Strojopromet fémipari cégnek kell megkezdenie az üzemcsarnok építését Adán, az ipari zónában. A vállalkozás megközelítőleg 30 munkavállalót foglalkoztatna – magyarázta Bilicki Zoltán. – Továbbá a helyi LPO precíziós öntöde jelezte beruházási szándékát. A cég saját parcelláján építene üzemcsarnokot, amelyet megfelelő technológiával szerelne fel. Az LPO 50-60 munkavállalót alkalmazna. A beruházás befejezésének határideje a jövő esztendő vége. A cég repülőgép-alkatrészeket önt, a jövőben ezeknek a megmunkálásával foglalkoznának, amihez CNC fémmegmunkáló gépeket vásárolnának, valamint olyan szakembereket állítanának munkába, akik ezeken a gépeken tudnak dolgozni.

Ezenkívül az ipari zónában egy már működő adai textilipari vállalatnak kell beindítani a termelést. Egy másik, az ipari zónában működő fémipari vállalat is jelezte fejlesztési szándékát, egy újabb üzemcsarnok építését. Az utóbbi két esetben nem szeretnék neveket említeni. Emellett nagyon fontos a meglévő munkahelyek megőrzése, ezért Ada község napján bejelentettem, hogy adókedvezményeket kínálnánk fel a helyi vállalatoknak és vállalkozóknak. Olyan adókedvezményeket, amelyekre csak azok a cégek lennének jogosultak, amelyek több mint 95 százalékban helyi munkaerőt alkalmaznak, vagyis Ada község területéről foglalkoztatnak embereket. Azt ígértem, hogy júliusban bemutatjuk a programot, de csak a hónap végén kaptuk meg az illetékes szervektől hivatalosan a szükséges dokumentációt, amely tartalmazza a községi vállalatok foglalkoztatási mutatóit. A program azonban napokon belül elkészül. A program lényege, hogy szerintünk Adán van elegendő munkahely, azonban sokan bejárnak a környező községekből dolgozni, és ezt a szerkezetet, százalékarányt szeretnénk megváltoztatni a helybeliek javára, amennyire ez lehetséges.
A kedvezmény azokra a helyi adókra és járulékokra vonatkozna, amelyek községi hatáskörbe tartoznak. A kedvezmények megszabásánál az önkormányzatnak középutat kell választania, mivel Ada község túl nagy pénzeszközökről lemondani nem tud, mivel nehéz anyagi helyzetben vagyunk. A könnyítés körülbelül akkora lesz, amekkora pénzeszköz befolyik a büdzsébe más adókból, vagyis az újabb alkalmazottak után fizetendő adókból, illetve a helyi hozzájárulásból a helyi közösségeknek. Ezeket az új bevételeket fogjuk felmérni, és megközelítőleg olyan nagyságban csökkentjük a községi adókat és járulékokat – közölte Ada község polgármestere.