2024. május 8., szerda

Kevés az okleveles szociális munkás

Ősztől Szabadkán a Singidunum Egyetemen új szakirányt nyitnak, szociális munkások egyetemi és mesterképzésére

Az ország területén hiány van az okleveles szociális munkásokból. Egyetlen egyetemen, Belgrádban a Politikai Tudományok Karán folyik csak ilyen képzés, a szakemberek szerint azonban Vajdaság területén nincs elég egyetemi végzettséggel rendelkező szociális munkás, hiszen többnyire olyan személyek töltik be ezeket a munkahelyeket, akik középiskolai vagy főiskolai végzettségűek, és legtöbbször nem is szociális munkások. Éppen ezért a tartományi szociálisügyi titkárság úgy döntött, hogy támogatja egy olyan egyetemi tanszék létrehozását, ahol okleveles szociális munkásokat képeznének – mondta Tomislav Bogunović, a tartományi egészségügyi és szociálisügyi titkár helyettese.

– A jelenlegi elképzelés szerint 1991 után végre újra olyan kádereket képezhetünk ki, akik Vajdaság területén végzik el tanulmányaikat, és itt is vállalnak munkát. Az Európai Unió szociális politikájának előírásai is a diplomás szociális munkások foglalkoztatását irányozzák elő, ezenkívül mindannyiunknak szüksége van a szociális munkások tevékenységére, nem csak a szociális, hanem a tan- és egészségügyi intézményekben is, illetve más szervezeteknél is – részletezte Tomislav Bogunović. Hozzátette, mindenképpen fontosnak tartják, hogy a szakemberek helyben maradjanak, hiszen így olyan személyek töltenék be ezeket a munkahelyeket, akik ismerik az adott településen élő nemzeti közösségek nyelvét. Az októbertől megnyíló szakra jelentkezők számától függően különítenek majd el pénzt a tanszék működésének támogatására.

A Singidunum Egyetem kísérleti szakirányt indított Szabadkán, ezt az elkövetkező időszakban ki szeretnének terjeszteni az ország egész területére. A belgrádi Politikai Tudományok Karának programját vették alapul, és külföldi egyetemek programjából is kiemeltek részeket. A gyakorlati tudás megszerzésére helyezték a hangsúlyt.
A gyakorlatot a hallgatók a szabadkai Gerontológiai Központban végezhetik majd el.

Rada Mitrović, a Tartományi Szociális-védelmi Intézet igazgatónője rámutatott, intézetük 2008-ban, majd pedig 2012-ben végzett felméréseket a szociális védelemmel foglakozó intézmények körében, és kiderült, hogy Vajdaság területén nincs elegendő diplomás szociális munkás. Ezt a munkakört sok esetben olyan személyek töltik be, akiknek nincs kellő képesítésük.

– A főiskolai képzés több mint húsz évvel ezelőtt megszűnt, vagyis szakembereink lassan nyugdíj előtt vagy éppen munkakarrierjük végén járnak. A szociális védelmi törvény előírásai szerint pedig a szociális rendszerben levő intézményekben dolgozók legalább 50 százalékát szociális munkások kell hogy képezzék. Ez közel sincs így, éppen ezért új szakemberek képzésére van szükség, ami azt jelenti, hogy az okleveles szociális munkások biztosan el tudnak helyezkedni –  mondta az intézet igazgatónője.