2024. április 26., péntek

Bővült a Radijator

A horvát tulajdonos Nagybecskerekekre költözteti a termelést

Egy hónapja működik a nagybecskereki Radijator fűtőtestgyár új üzemrészlege, amelyben jelenleg hatvan, ősztől pedig kétszáz új munkahelyet nyitnak meg – közölte tegnap Nedeljko Grubiša vezérigazgató. A csaknen 11 millió eurós beruházásnak köszönhetően az egyik legrégibb nagybecskereki fémipari gyárban – amelynek horvát többségi tulajdonosa van – a dolgozók száma eléri majd a 750-et. Tegnap az üzembe látogatott Ivan Bošnjak, Nagybecskerek polgármestere, aki elismerően szólt a jelentős beruházásról. Szerinte megfelelő profilú fémipari szakok beindításával az oktatásnak is élni kell(ene) az új beruházás adta lehetőséggel.

A Radijator éveken keresztül a fűtőtestek gyártásáról volt ismert, mostanában azonban inkább a kéményeknél, csatornázásnál használt csöveket és aknafödémeket készítenek. Az új termelési vonalon is az öntvények formázását végzik, ezenkívül bővítették és felújították az öntöde munkacsarnokát is. Termékeik nagyobb részét exportálják (a nagybecskereki Körzeti Gazdasági Kamara félévi kimutatása szerint 4,9 millió eurós kivitelével a Radijator Közép-Bánát hatodik legnagyobb exportőre), elsősorban Olaszországba és Spanyolországba. Az új termelési vonal beindításával pedig az említett országok mellett Németországban, Franciaországban és Ausztriában értékesítik majd termékeiket. A berendezés teljesen új, a hazai és a horvát gyártmányú gépek mellett olasz és lengyel felszerelést is vásároltak.

– Az új termelési vonal szeptembertől teljes kapacitással működik. A tervek szerint évente 20 ezer tonna öntvényt állítanánk elő, ennek köszönhetően 23 millió eurós haszonhoz juthatnánk. Ehhez azonban javítani kell a gyár áramellátását, ami remélhetőleg húsz nap múlva megfelelő erősségű lesz. Jelenleg évente húszmillió eurós bevételt valósítunk meg, ezt azonban, a dolgozók számának növelésével, szeretnénk 45–50 millióra emelni. Emellett további környezetvédelmi szempontú beruházásaink is lesznek – nyilatkozta Nedeljko Grubiša, aki szerint Horvátországnak az EU-hoz való csatlakozása nem változtat lényegesen a Radijator ügyvitelén, hiszen eddig is az EU piacára termeltek. Ugyanakkor közölte a horvát konzorcium (Ljevaonica Bjelovar, Ljevaonica Produkt és az Aqua trgovina) abbéli szándékát, hogy a termelést fokozatosan átköltözteti Nagybecskerekre.

Az általános gazdálkodási problémák ellenére a Radijatorban továbbra is rendszeresek a fizetések, a 480 eurós átlagbér nemcsak a régió, hanem Szerbia fémipari vállalatai között is a legmagasabb.

A több mint nyolcvanéves Radijator az egyetlen talpon maradt fémipari vállalat a Béga menti városban. Nagybecskerek gazdaságának végnapjai éppen a fémipari vállalatok összeomlásával kezdődtek. A kilencvenes évek elején a fűtőtestgyárnak több mint 1400 dolgozója volt.