2024. április 26., péntek

Kevi ünnepelt

A Zenta községhez tartozó faluban templom- és kenyérszentelőt tartottak

„Meg kell akadályozni, hogy 2017-től a külföldiek a mi területeinken termőföldhöz jussanak, hogy termőföldet vásárolhassanak” – hangsúlyozta Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági képviselője a vasárnap este megrendezett kevi kenyér- és templomszentelő ünnepségen.

A kevi Móra István Művelődési Egyesület huszonegyedik alkalommal szervezte meg a kenyérszentelési ünnepséget, amelyre a falu lakosságán kívül többen ellátogattak a környékbeli településekről és Magyarországról is. Az új kenyér felszentelése mellett felavatták a közelmúltban felújított helybéli Rózsafüzér Királynéja katolikus templomot is.
A vasárnapi ünnepség a kora esti órákban a Tisza Menti Fúvószenekar térzenéjével kezdődött, ezután az ünneplők az új kenyeret hordozó kislányokkal az élen átvonultak a templom udvarába, ahol
Kozma Róbert atya felszentelte a templomot, majd Ceglédi Rudolffal, Zenta község polgármesterével közösen felavatták a megszépült templomot. Az ünnepi szentmise után ismét a falu központjába tevődött át az ünnepség, ahol a zentai polgármester és Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági képviselője köszöntötte az egybegyűlteket.

Pásztor beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy ez idáig a VMSZ képviselői voltak az egyetlenek, akik felemelték hangjukat a köztársasági parlamentben az ellen, hogy külföldiek felvásárolhassák az itteni termőföldeket, s hozzáfűzte, hogy amennyiben a többi képviselőtársukat is meg tudják győzni, akkor ez a veszély, amely jelenleg még élő veszedelemként lebeg fejünk felett, nem történik meg 2017-ben. Azt mondta, sajnos több belgrádi párt is normálisnak tartja és elfogadja, hogy külföldiek vegyék meg azokat a termőföldeket, amelyeket évszázadok óta az itt élő emberek művelnek. Pásztor szerint ennek megakadályozása olyan célkitűzés, amelynek megvalósításához széles körű összefogásra és támogatásra van szükség.

A köztársasági képviselő beszédében végül arra kérte a jelenlévőket, hogy őrizzék meg reményüket, legyenek összetartóak, bízzanak a jövőben, lássák el feladataikat, ahogyan a VMSZ is igyekszik a vajdasági magyarok érdekében ellátni a feladatait, és próbál eleget tenni az elvárásoknak. A beszédeket követően a Móra István Művelődési Egyesület csoportjainak és vendég fellépőinek a művelődési műsora következett, majd aratóbállal zárult a rendezvény.