2024. április 26., péntek

Az illegális hulladéklerakók felszámolása

A szabadkai helyi közösségek többsége 150 ezer dinárt kapott a helyi környezetvédelmi problémák rendezésére

A szabadkai városi költségvetésből 5 millió dinárt különítettek el az idén, ezt a helyi közösségek környezetvédelmének fejlesztésére fordították. Az önkormányzat környezetvédelmi szolgálata versenypályázatot írt ki, melyre a helyi közösségek június végéig adhatták át pályázataikat. Az eredményhirdetésre, illetve a helyi közösségek és az önkormányzat közötti szerződés aláírására pénteken került sor, amikor 31 helyi közösség között osztották szét az erre a célokra elkülönített pénzt. A legalacsonyabb összeget a Peščara helyi közösség kapta, 90 ezer dinárt, a helyi közösségek többsége azonban megkapta a maximális 150 ezer dinárt.

– Mivel maguk a helyi közösség területén élők tudják a legjobban, hogy milyen problémával küzdenek, azok rendezését ilyen formában igyekszünk megoldani. A versenypályázathoz hozzátartozott egy kérdőív is, mellyel azt szerettük volna feltárni, melyek azok az égető problémák, amelyekkel a helyi közösségek nem tudnak megküzdeni. Az így kapott válaszok befolyásolják majd a város döntéseit – emelte ki dr. Csengeri Attila, a Városi Tanács környezetvédelemmel megbízott tagja. Megtudtuk, az átadott pályázatok többsége az illegális szeméttelepek felszámolását és a zöld területek karbantartását célozta, de például a Központ III. helyi közösség éppen az épületek homlokzatának, a falfirkák eltávolítását érezte a legfontosabb problémának.

Katona Róbert, a királyhalmi helyi közösség közgyűlésének elnöke rámutatott, amióta megnyitották a Királyhalom–Ásotthalom-határt, a központon keresztül vezet az út. Így a falubeliek rendezni szeretnék saját környezetüket. A kultúrotthon környékét szeretnék szépíteni, padok, illetve utcai szemetesek kihelyezésével.

– Ősszel szeretnénk realizálni az elképzeléseinket. Reméljük, hogy a beszállítóinktól addigra megkapjuk a padokat és a szemeteseket is – mondta katona Róbert.

Hajdújáráson már évek óta gondot okoz az illegális hulladéklerakók felszámolása. Mint azt Haskó Istvántól, a hajdújárási helyi közösség közgyűlésének elnökétől megtudtuk, igyekeznek eltakarítani a kihordott hulladékot, ezt azonban évente kétszer meg kell ismételni.

– Most már elsősorban építési hulladékot visznek a falu meghatározott területére az emberek, amivel csak annyit tudunk kezdeni, hogy elsimítjuk. Háztartási hulladékot is visznek oda, de most már kevesebbet, mint korábban – mondta Haskó István.